Вход | Регистрация

България е източник на хора за трафик

Това гласи доклад на САЩ, изнесен този месец

България е източник на хора за трафик
Снимка: Булфото

България е видяна като източник, транзитна точка и дестинация за жени и деца, обект на трафика на хора, в доклад на Държавния департамент на САЩ, цитиран от БГНЕС.

Според изнесените данни за 2011 г. у нас има много мъже, жени и деца, изложени на принудителен труд. Най-уязвимата група, която е потенциална жертва на трафик на хора, е ромската.

Българите са подложени на принудителен и унизителен труд в Гърция, Италия, Испания, Чехия, Швеция, Норвегия, Кипър и Иран. Част от българските деца просят на улицата и припечелват от дребни кражби и в България, и зад граница, съобщава БТА, позовавайки се на същия доклад.

Българките и тяхното потомство са жертви на търговия със секс робини в собствената си родина. Това се случва най-вече в курортните райони и пограничните градове или пък са изпращани в Холандия, Белгия, Франция, Австрия, Италия, Германия, Турция, Кипър, Македония и Южна Африка.

Властите в София не изпълват минималните стандарти за изкореняване на трафика. Въпреки това правят значителни усилия в тази насока. В доклада обаче се посочва, че  за периода, който той обхваща, българското правителство е запазило високия брой на осъжданията и голяма част от виновните за трафика на хора престъпници са в затвора.

Държавният департамент на САЩ препоръчва на България да продължи усилията за разследване, наказателно преследване и осъждане на държавните служители, съучастници в трафика. Важно е и да продължат усилията за наказателно преследване и осъждане на извършителите, както и да се гарантира, че нито една от жертвите няма да бъде наказвана за действията си, извършени вследствие на трафика.

Освен това от САЩ ни приканват да продължим с усилията за изкореняване трафика на хора, включително да засилим опитите за неговата превенция в ромските училища.

______________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: Econ.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар