Вход | Регистрация

Габрово въстава срещу ДПС депутат

Гражданите застават срещу решението Четин Казак да стане народен избраник

Габрово въстава срещу ДПС депутат
Thinkstock / Guliver

След Кюстендил и Ямбол, и Габрово въстава!

Гражданите застават срещу решението Четин Казак от ДПС да стане депутат.

Неговият резултат е седми в региона, а в града е получил под 300 гласа. Въпреки това с гласовете от чужбина Казак взима четвъртия мандат.

В понеделник габровци се занакват да извадят черешовото топче. Те заявиха, че напрежението в града ще ескалира. Те са категорични, че системата за преразпределяне на мандати не работи и се получава подмяна на вота, съобщава ТВ7.

В Дупница се проведе протест заради влизането в парламента на депутата от ДПС Александър Методиев - Бат Сали, без нужната подкрепа от региона, но с гласовете от чужбина. 

В понеделник в 12.00 ч. жители на Кюстендил ще блокират международния път за Македония. По същото време дупничани ще блокират главен път Е-79. 

Съгласно обявеното решение на ЦИК ГЕРБ Ямбол губи един мандат, който отива при ДПС. Организатори на протеста са ПП ГЕРБ Ямбол, които заявяват, че в случая става дума за безпрецедентна подмяна на вота на избирателите.

Кой е виновен за тези аномалии при вота?

Методът по който се изчисляват мандатите! Той е на най-големия остатък, познат още като метод на Хеър-Ниймайер, е начин заразпределяне на мандати между политически партии при провеждането на избори по пропорционална избирателна система с кандидатски листи у нас.

Този метод най-общо изисква броят на гласовете, получени от всяка партия, да бъде разделен на квота, която при различните системи се изчислява по различен начин. 

Квотата Хеър е равна на общия брой на всички действителни гласове, делени на общия брой на мандатите, които трябва да бъдат разпределени. Тоест:
 Х 
__________ = Квота Хеър, 
 У

където Х = всички подадени действителни гласове, а
У = брой на всички мандати.   

При делението на квотата на Хеър се получава цяло число и остатък - обикновена правилна дроб.

Всяка партия получава предварителни мандати, колкото е полученото цяло число. По този начин е възможно да останат незаети мандати, чийто брой е равен на сумата на остатъците, пояснява Нова тв. 

На следващата стъпка партиите получават до един допълнителен мандат по следното правило: Първа получава допълнителен мандат партията с най-голям остатък, втора - партията със следващия по големина остатък и така, докато се заемат всички неразпределени мандати. Оттук идва и името на метода - на най-големия остатък.

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар