Вход | Регистрация

Германски журналист прибрал 600 000 евро от путински олигарх

Германски журналист прибрал 600 000 евро от путински олигарх
pixabay
Повече за:

Журналисти от 69 световни издания под егидата на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и германската Paper Trail Media публикуваха разследването "Тайните на Кипър".

То се основава на изтичането на 3.6 милиона документи от шест кипърски компании, занимаващи се с регистрации на фирми и консултации. Журналистите са открили, че бизнесменът Роман Абрамович, който дълго време отричаше каквито и да е връзки с Путин, през 2010 г. е продал четвърт от акциите на един от най-големите рекламни руски холдинги на предприемачи, близки до руския президент, разказва "Медуза". В разследването се твърди, че германският тв журналист и автор на пропагандни книги за Путин Хуберт Зайпел е получил стотици хиляди евро от офшорки, свързани с руския милиардер Алексей Мордашов. Само в един от документите е посочена сумата от 600 000 евро. 

През 2012 г. Зайпел пуска документалния филм "Аз, Путин.Портрет", който получава номинация за наградата на германските телевизии за най-добър репортаж. През 2015-а и 2021-а г. журналистът публикува книгите "Путин. Логиката на властта" и "Властта на Путин. Защо й е на Европа Русия?", превърнали се в бестселъри. Зайпел се е срещал неведнъж с Путин и е смятан за един от най-големите експерти по Путин в Германия. Неговите изяви до голяма степен повтарят риториката на руския президент и приличат на пропаганда. 

Както става ясно от изтеклите документи, през 2018 г. Зайпел подписва спонсорски договор за създаване и популяризиране на книга за "политическия климат в Русия". Книгата е "Властта на Путин. Защо й е на Европа Русия?", публикувана от хамбургското издателство Hoffmann und Campe. Според договора той получава минимум 600 000 евро. Както отбелязват журналистите, в подготвения за подпис договор има ръкописна забележка "подобно на сключения през 2013 г. договор: биография на Путин". От това излиза, че Зайпел е получавал от спонсора пари и за предходната книга "Путин. Логиката на властта". 

Хонорарът на журналиста е платен от  De Vere Worldwide Corporation от Британските Вирджински острови, водеща се на името на един от директорите на "Силови машини" Игор Воскресенски. В качеството си на свидетел на спонсорския договор се подписва шефът на юридическия отдел на "Северстал" Дмитрий Федотов. 

Парите за Зайпел постъпват в De Vere Worldwide от офшорки с бенефициенти собственикът на "Силови машини" и "Северстал" Алексей Мордашов. През 2018-2019 г. две негови офшорки превеждат 610 000 евро на De Vere Worldwide. 

В разговор с  Paper Trail Media Зайпел признава, че книгите за Путин са спонсорирани от руски милиардер. Журналистът не смята, че това дискредитира произведенията му. Той твърди, че в договора му има клауза, че писателят няма ангажименти към спонсора по отношение на "композицията и съдържанието на книгата", а "Мордашов спонсорира проекти с личните си пари". 

Хамбургското издателство казва, че Зайпел е укрил конфликта си на интереси и си запазва правото да потърси правата си в съда. 

Алексей Мордашов не отговорил на разследващите журналисти. Милиардерът заема пето място в рейтинга на Форбс за най-богатите предприемачи в Русия. Фирми на Мордашов са държали големи пакети акции от банка "Россия" и "Национална медиагрупа", контролираща голяма част от руския медиен пазар. Мордашов е назоваван като един от спонсорите на двореца на Путин в Геленджик. След нахлуването на Русия в Украйна се намира под западни санкции. 

Източник: Сега



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар