Вход | Регистрация

Да почетем паметта на поета Никола Вапцаров

Навършват се 72 години от смъртта на Вапцаров

Да почетем паметта на поета Никола Вапцаров


На днешната дата, преди 72 години българският поет Никола Вапцаров е осъден на смърт чрез разстрел и още същата вечер присъдата е изпълнена.

Никола Йонков Вапцаров е роден на 7 декември 1909 г. в Банско. Учи в гимназията в Разлог, след това в Морското машинно училище във Варна, което по-късно носи неговото име. Бил е на практика на корабите "Дръзки" и "Бургас".

Работи като огняр и по-късно като механик във фабриката на "Българска горска индустрия" АД в село Кочериново. Избират го за председател на професионалното дружество, защитаващо правата на работниците.

Съвместно с професията си на механик участва в организирането, писането и изиграването на роли в любителски театър.

След уволнението му от фабриката в с. Кочериново се премества в София, където остава дълго време без работа. Наемат го за кратко като огняр в Български държавни железници и в Софийския общински екарисаж.

През това време не изоставя любовта си към писането. Творби на Вапцаров са публикувани в различни български вестници, а със стихотворението "Романтика" печели литературния конкурс на сп. "Летец". Подготвя и единствената си стихосбирка "Моторни песни", която излиза от печат през 1940 г.

През март 1942 г. е арестуван, а на 23 юли е осъден на смърт и разстрелян заедно с още 11 души, сред които са Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София заради ръководната си длъжност в Централна военна комисия при ЦК на БКП, която се занимава с антифашистка дейност. Представена е молба за помилване на Борис III, но е отхвърлена. След смъртта си получава амнистия.

През 1949г. по време на Втория конгрес на Световния съвет на мира на майката на починалия поет Елена Вапцарова са предадени почетен знак на награда и грамота, присъдени на Никола Вапцаров. Такива международни награди на мира се раздават на изтъкнати радетели и борци за мир срещу войната.

Паметникът на Никола Вапцаров беше върнат в градинката зад Националната художествена галерия през май тази година.


1343971

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар