Вход | Регистрация

Децата на Бъзън събират средства, да си върнат училището

Група "Трамвай №5" ще пеят благотворително за тяхната инициатива

Децата на Бъзън събират средства, да си върнат училището
Бъзън - Фейсбук страница

Кампания за възстановяване на училището в русенското село Бъзън са подели неговите жители, след като сградата му е продадена на безценица през 2008 г. Подготвят се благотворителни концерти и спектакли, с които да се съберат 56 хиляди лева за откупуване на училищната сграда от сегашния й собственик, съобщи за Север.бг кметът на селото г-жа Василена Борисова.

Група "Травмай №5” се присъединява към инициативата и ще се включи в голям благотворителен концерт на 15 юни от 19 ч. в Канев център, Русе. Колкото повече билети бъдат продадени за концерта, толкова повече средства ще се съберат за училището.

До момента по сметката на сдружение "Децата на Бъзън” са събрани 3 хил.лв. след различни начинания на децата от Бъзън. Разликата до нужната сума не е малка, но кметицата на селото изрази вяра в подкрепата на хората и институциите въпреки разочарованието, че "всичко у нас се случва за нечий личен интерес”.

До днешното положение се стига, след като жителите на селото решават чрез референдум да се отделят административно от Община Ветово и да преминат към Община Русе през 2008 г. Тогавашният кмет на Ветово извършва редица нарушения, за да продаде голяма част от имуществото на село Бъзън, сред които са училището, половината детска градина и рибарника.

По думите на г-жа Борисова продажбата на училището е станала тихомълком, като учащите там и техните родители разбират за това в първия учебен ден. Направена е фалшива преценка, че в селото няма достатъчно деца, които да посещават занятия.

Към момента повече от 50 деца между 6 и 16 години са принудени да пътуват всеки ден до близкото село Щръклево или Русе, за да ходят на училище. Някои семейства дори са излезли на квартира в областния град, за да си спестят разходите и времето по ежедневното пътуване.

Кметът на Бъзън сподели, че се обмисля вариант за намаление на пътните разходи, докато селото не си върне сградата на училището. След като връщането на собствеността стане факт, ще бъдат разработени предложения за кандидатстване по проекти за нейната реконструкция.

Всеи може да подкрепи децата в Бъзън и да им даде възможност да учат в своето училище, което в момента се руши. 

Банкова сметка: BG95RZBB91551005642176   BIC: RZBBBGSF, както и на ДМС номер 17 777 с текст "BAZAN"

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар