Вход | Регистрация

Дискутираха проблемите на пътната безопасност

Дискутираха проблемите на пътната безопасност

Конкретни промени в наредбата за опазване на обществения ред и сигурността на територията на община Габрово ще бъдат предложени още на следващото заседание на Общинския съвет. Това заяви кметът на Таня Христова по време на дискусията под надслов "Автоконтрол" по проблемите на пътната безопасност, проведена по инициатива на Общината и ОД на МВР.

По данни на полицията, на територията на община Габрово, от началото на годината са регистрирани 22 тежки пътни инциденти с един загинал и 30 ранени. Анализът на обстоятелствата, при които те са възникнали, сочи, че една трета от катастрофите са причинени от водачи, управляващи с несъобразена или превишена скорост. Посочена бе и най-високата засечена скорост на движение в градски условия - 131 км/ч., отчетена със система за видеоконтрол на бул. "Могильов", при максимално разрешена скорост за движение в населено място 50 км/ч.

Модератор на срещата беше главен инспектор Красимир Костов от "Пътна полиция” към Главна дирекция "Национална полиция”. В дискусията участваха представители на автомобилния клуб "Ара моторспорт", на клуб "Риск”, на Съюза на българските автомобилисти, на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, на Центъра на спешна медицинска помощ, на Общински съвет – Габрово, на младежки организации, курсисти от авто-школа, любители на авто и мото спорта, млади водачи и др.

По време на срещата бяха направени множество предложения, сред които за съвместни инициативи между действащи автомобилни състезатели и любители на високите скорости, за организиране на градско първенство, за провеждане на беседи в училищата. Беше направено и предложение за сформиране на работна група, която да подготви програма за обучение по безопасност на движение в детските градини и училищата, както и за допълнително обучение в настоящите учебни центрове за млади шофьори. Любителите на високите скорости и на екстремното шофиране в градска среда бяха посъветвани да се потърсят начин за регламентирано упражняване на своето хоби.

Таня Христова, увери участниците в срещата, че в Габрово ще продължат инвестициите в създаване на градска среда, чиито приоритет е по-добрата транспортна комуникация и че съвместните действия на всички заинтересовани страни по проблемите на пътната безопасност ще продължат.

На специално създадена за целта електронна пощенска кутия с адрес [email protected] гражданите могат да подават сигнали, предложения и препоръки за подобряване на организацията на движение и повишаване нивото на безопасност на пътя.

Пълният анализ на обстановката по линия на пътната безопасност в община Габрово от сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР може да прочетете тук.

<<Sever.bg във Facebook>>



Източник: Община Габрово
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар