Вход | Регистрация

Днес казваме "ДА на живота"!

От 2003 година 10 септември е Световен ден за превенцията на самоубийствата

Днес казваме "ДА на живота"!
Снимка: sxc.hu

Днес, 10 септември, е обявен за Световен ден за превенция на самоубийствата. Денят е отбелязан за първи път през 2003 година. По данни на Световната здравна организация около 1 000 000 души "успешно" посягат на живота си всяка година, което означава, че на всеки 40 секунди някъде по света някой се самоубива.

Самоубийството се нарежда на пето място сред причините за човешката смъртност след сърдечните заболявания, туморите, инсултите и нещастните случаи.

През последните години се забелязва тенденция за увеличаване на самоубийствата и опитите за самоубийства, като за последните 45 години броят им се е увеличил с цели 60%. Поради тази причина, през 1999 СЗО започва програма, наречена "SUPRE", целяща намаляване на броя на самоубийствата. Програмата се запознава обстойно и детайлно с причините, които водят хората до взимането на съдбоносното решение да отнемат живота си и дава предложения за това, как броят на "успешните" опити да се намали.

Какво е положението в България? Самоубийствата са характерни най-вече за развитите държави. В Европа броят им е най-много в страните от източната част на континента, като България не прави изключение от статистиката. От 2712 опита за самоубийство в нашата страна през миналата година със смърт за завършили 673. На живота си са посегнали и 308 деца, като "успешни" са били 3.

Според д-р Христо Хинков от Националния център по опазване на общественото здраве (HЦООЗ), който участва в пресконференция по повода, у нас трябва да се изгради система по европейски модел, чрез която да може да се събира бърза и адекватна информация за проблема.

България участва в сравнителни анализи между европейски държави, които позволяват да се представи ясна картина по темата. Проблемът е, че у нас събирането на информация за опитите за самоубийства е непълно и с ниско качество, тъй като пари в такъв тип система не са влагани от 2006 година насам.

Many faces, many places – Suicide Prevention Across The World ("Много лица, много места – превенция на самоубийства по света") е мотото на тазгодишния ден за превенция на самоубийствата. Целта на инициативата е запознаване на обществото с проблема и представяне на начините за намаляване на самоубийствата.

Така че днес е една добра възможност да забравим проблемите, кризата, несигурността, която е навсякъде около нас, да кажем "ДА на живота" и да се изправим очи в очи с него, вместо да се скрием!

 

___________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg




Източник: Дневник
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар