Вход | Регистрация

Днес, на 17 август, пада първата жертва на Берлинската стена

Днес, на 17 август, пада първата жертва на Берлинската стена

На 17 август 1962 година източногерманската гранична охрана убива 18-годишния Петер Фехтер при опит да премине бетонната Берлинска стена към Западен Берлин - това е първата жертва на Стената. Преди това, през август 1961 г., е убит Гюнтер Литвин при опит да прескочи новопоставените телени заграждения между Източен и Западен Берлин. На Стената намират смъртта си 239 души.

18-годишният зидар Петер Фехтер предприема своя фатален опит за бягство през стената заедно с приятеля си Хелмут Кулбайк. Планът на младежите е да се скрият в една дърводелска работилница и когато патрулиращите войници се отдалечат, да скочат от прозореца в ивицата празно пространство между стената и успоредната на нея ограда, (чиито строеж бил започнал наскоро и да я прекосят тичайки), след което да прескочат двуметровата стена, покрита с бодлива тел, и така да се озоват в Кройцберг, Западен Берлин.

Изпълнението на плана обаче не протича гладко. Когато бегълците стигат до стената, охраната ги забелязва и открива огън по тях. Кулбайк успява да преодолее препятствието, но Фехтер закъснява и е прострелян в корема пред очите на стотици свидетели. За нещастие той пада обратно в границите на Източен Берлин. Въпреки виковете той не получава помощ и след час издъхва от загуба на кръв. 

По-късно лобното място на 18-годишния зидар е отбелязано с кръст от западната страна на стената, а след обединението на Германия през 1990 г. на улица "Цимерщрасе" е издигнат паметникът "Петер Фехтер", точно на мястото, където пада тялото на младежа през 1962 г.

Последната жертва е 20-годишният Крис Джефрой - убит е на 6 февруари 1989 г., само девет месеца и три дни преди падането на стената.

Отделянето на Западен Берлин от източната част на града и от територията на ГДР започва на 13 август 1961 г. Издигнатата след година истинска висока с височина 2 метра и бодлива тел отгоре бързо се превръща в символ на Студената война и разделението на Европа.

Стената е преодоляна от 5043 души, като от тях 574 са войници. Като най-известни случаи е масово бягство по тунел с дължина 149 метра, полет с делтаплан и промушване между прозорците на два съседни апартамента. Две семейства са избягали със самоделен балон.

Най-известният беглец от Източна Германия е Ханс Конрад Шуман (1942-1998). На 15 август 1961 г. (третият ден от изграждането) той е на 19 години и охранява теленото заграждение. Фотографът от Хамбург Петер Лайбниг (20 г.) прави фотоса на живота си и заснема скока на Ханс - може би най-силната визуализация на Студената война. Снимката не е направена случайно. Петер Лайбнинг е бил предупреден от полицията на Западен Берлин, че най-вероятно войник от източната част ще прескочи оградата. Бягството очевидно е било планирано, защото веднага след прескачането Ханс е качен в полицейска кола, която се е отдалечава с висока скорост от граничната зона.

Ханс Шуман се установява да живее в Бавария и след падането на стената заявява: "Едва сега се чувствам напълно свободен". Той обаче не издържа тежкото бреме на историческа личност, а явно има и някакви проблеми с родителите и братята си в Източна Германия, защото не се решава да ги посети след промените. На 20 юни 1998 г. след продължителна депресия той се обесва в градината си. Сега близо до мястото на неговия исторически скок в Берлин има скулптура, наречена Walljumper. 

Стената "пада" вечерта на 9 ноември 1989 г., когато по телевизията е съобщено решението на правителството на ГДР да отвори границите на държавата за свободно пътуване на своите граждани. Репортер пита правителствения говорител: "Кога решението влиза в сила?" Той започва да търси в документа някаква дата и в смущението си казва: "Влиза в сила веднага". Час по-късно хиляди жители на Източен Берлин се втурват към пропускателните пунктове на стената и нищо не може да ги спре.

43 км е дължината на стената в самия Берлин, 3,6 м е височината й, 155 км е цялата дължина на стената, 239 души са убити при опит да я прескочат, 260 са ранените, 70 тунела са били прокопани под стената с цел бягство, 5043 души са успели да избягат от тях /574 са войници/, 3221 души са арестувани близо до стената, 302 наблюдателни кули са били използвани от източногерманските граничари, както и 20 бункера и 259 кучета... 

източник: dariknews.bg 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар