Вход | Регистрация

Ева Майдел: Кой и за какво обработва информацията ни в интернет?

Ева Майдел: Кой и за какво обработва информацията ни в интернет?

"Кой и за какво обработва информацията ни в интернет? Важно е да говорим повече за това, особено при електронните съобщения, тъй като те могат да съдържат много лична информация." Това заяви Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП при обсъждането на становището й в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (ИМКО) по новия Регламент за неприкосновеността на личната комуникация.

В следващите месеци Европейският парламент ще работи върху предложението на ЕК за Регламент, който цели да регулира поверителността на онлайн съобщенията, а българският евродепутат ще работи по създаването на становище в комисията на ЕП ИМКО.
Законопроектът предлага потребителите да дават изрично съгласието си, за това тяхната информация да бъде използвана за персонализирани реклами и услуги, маркетинг съобщения и обаждания и др. Освен това предлага браузърите като Chrome, Mozilla и разработващите мобилни приложения да питат потребителите за това каква информация искат са споделят.

"Новият регламент ще има отражение върху начина, по който всеки един гражданин ползва интернет и приложения. В момента имаме два лагера - единият е на тези, които искат да задължат хората да не споделят никаква информация, като по този начин могат да се намалят функционалностите на приложенията или уебсайтовете, а другият е на тези, които искат да използват онлайн данните на потребителите  за търговски цели или персонализация", обясни Ева Майдел.

Тя подчерта, че ще работи за създаването на балансирано становище, което да отчита важността за неприкосновеност на информацията, но и да даде възможност на икономиката от данни и дигиталните иновации да се развиват.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар