Вход | Регистрация

Журналисти с „Макаров“ на полигона край Николаево

Стрелбите са по повод празника на Сухопътните сили

Журналисти с „Макаров“ на полигона край Николаево
Снимка: Север.бг

Журналисти ще се състезават днес по стрелба с пистолет "Макаров". Стрелковата надпревара е по случай празника на Сухопътни войски – 19 ноември и ще се проведе на стрелбищен гарнизонен комплекс "Николаево". Организатори на огневото събитие са военни формирования 22160, 38220 и 42800.

Наред с наградите на най-точните стрелци сред журналистите, признание ще получат и военнослужещите от трите формирования, победители в стрелковите надпревари.

Най-многочисленият вид въоръжени сили на Българската армия са Сухопътните войски.

Тяхната предистория е с начало лятото на 1877 г. в Кишинев, където се формира българското опълчение в състава на руската армия за участие в Руско-турската война, информира Plevenzapleven.

След войната опълчението премества положението на бойния състав, базира се на територията на страната и се трансформира в Българска земска войска. Армията е изцяло сухопътна до август 1879 г., когато се поставят основите на военния флот.

В хода на Сръбско-българската войнапрез ноември 1885 г. Сухопътни войски окончателно оформят съвременния си образ на самостоятелен вид въоръжена сила. Победата при Сливница на 19 ноември 1885 г. е ключова дата, приета през 1992 г. с решение на Министерски съвет за празник на Сухопътните войски на Българската армия.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар