Вход | Регистрация

Замразиха възрастта и стажа за пенсиониране

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване

Замразиха възрастта и стажа за пенсиониране
Снимка: Булфото

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Според тях от 1 януари 2014 година се преустановява процесът на едновременното увеличение на пенсионната възраст и необходимия осигурителен стаж за придобиване на пенсия.

Така на практика възрастта за пенсиониране няма да се увеличава с по 4 месеца всяка година. Тя остава 60 години и 8 месеца за жените и 63 г. и 8 месеца за мъжете.

Според промяната по този начин ще се намалят негативните ефекти от предприетите мерки в областта на пенсионната система от 2000 г. и особено тези в края на 2010 г. и 2012 г., които основно засягат едни и същи поколения.

Законопроектът предвижда да се направи комбинация между недостигащ осигурителен стаж и по-ниска възраст за пенсиониране и това да бъде общо до 24 месеца спрямо условията за пенсиониране. Фискалният ефект от предоставянето на възможността за ранното пенсиониране при недостиг от 24 месеца трудов или осигурителен стаж ще се определи в размер на 30,5 млн. лв. и се предполага, че ще засегне 13 хил. лица.

С промените в Кодекса за социалното осигуряване бе прието и премахване на въведеното допълнително условие за ранно пенсиониране на военнослужещите, а именно навършването на определена възраст. По този начин единственото условие за придобиване право на пенсия ще остане наличието на 27 години общ осигурителен стаж, от който две трети действително изслужени като военнослужещи, независимо от тяхната възраст.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар