Вход | Регистрация

Започва записването за пролетното чистене

От Общината очакват активност от добричлии

Започва записването за пролетното чистене

Тази година традиционното пролетно почистване на Добрич ще се състои от 24 до 30 април. За всички граждани и фирми, които имат желание да се включат, ще бъдат осигурени нужните материали. Ръкавици и чували за смет може да получите в сградата на Общината /стаи № 419 и № 420/. Институции и фирми могат да заявят своето участие с избран от тях участък за почистване на тел.: 058/ 604 573 или на място в Общината. 

Досега желание за групово почистване са заявили от екипа на Областна администрация, които ще чистят на 28 април, съобщи за Дарик главният инспектор "Опазване на околната среда" Галя Мандева. Общинска администрация също ще излезе масово да чисти, начело с кмета Йордан Йорданов, не е фиксирано още кога и къде. От няколко адреса вече са минали през Община Добрич и са взели чували и ръкавици, за да се погрижат за района, в който живеят. Това са хората от ул."Славянска" – блок Мир 1, ул."Хаджи Димитър", ул."Иларион Макариополски" 37, ул."Отец Паисий" 33 и живеещите в бл.16 в кв."Добротица". Ще чистят и от Дневен център за възрастни с увреждания, детски градини 23 и 26, детска ясла 4 – района в началото на пътя за село Богдан.

Галя Мандева апелира всички да спазват реда при изхвърлянето на строителни отпадъци. Недобросъвестни граждани не извършват това със заявка и депониране в Стожер, а извозват отпадъците си на избрани от тях нерегламентирани места в рамките на града. Такова микросметище има в близост до гимназия "Ломоносов", съобщи тя. Извозването на строителни отпадъци струва само 15 лева на тон, подчерта инспекторът.
 
Тя съобщи още, че от миналата седмица, почистващата фирма мие пътната мрежа на Добрич, като в плана са обхванати всички булеварди, както и улиците, с изключение на онези, които имат силно повредена асфалтова настилка, която се рони. Основен замърсител в Добрич пролетта е натрупаният зимата прах и наноси, посочи Мандева. Те се отмиват с вода (без препарати) от фирмената техника. Апелът на Общината е граждани и фирми да почистят и облагородят районите около жилищата и фирмите. Желателно е отпадъците да бъдат събирани в чували до контейнерите за битови отпадъци или на удобно място за извозване, което ще се извършва от ''Еф Си Си България'' ЕООД, след като гражданите и фирмите заявят предварително участието си и уточнят деня на почистване. Всички въпроси, свързани с кампанията, заявки за извозване на събраните отпадъци се приемат на "зелен телефон” 058/ 604 573.
 
В пролетното чистене ще участват всички училища в Добрич, чиито представители ще се погрижат за дворовете и околните терени. Освен това Община Добрич в партньорство с Консорциум РСУО - оператор на регионално депо за отпадъци при село Стожер организират кампания за обучение по проект "Да превърнем отпадъците в съкровище" за децата от предучилищните групи на детските градини. 

На 25 април от 10.30 часа в заседателната зала на депото ще се проведе обучение на директорите на детските градини от Добрич. Ще бъде представен Наръчник на учителя, специално разработен с практични съвети, свързани с процеса на компостиране – разграждане на органичните отпадъци в присъствие на кислород, при който се получава еднороден кафеникаво-черен ронлив материал, подходящ за наторяване и възстановяване на органичната материя в почвите.

В същия ден ще бъде нагледно показан процеса на преработка на зелените отпадъци, който се изпълнява на специално отредената площадка за компостиране на депото.
В периода 26-28 април в дворовете на всички детски заведения ще бъдат разставени направени компостери от рециклирани материали – стари палети, предоставени от "Старт" АД. След като бъде избрано най-доброто място за разполагане на компостерите, детските градини ще получат и готов компост за подхранване на цветята и другите техни растения. За следене на правилното протичане на процесите, ще бъдат раздадени специални термометри. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар