Вход | Регистрация

Земетресение от 5.8 по Рихтер разтърси България

Епицентърът е на 9 км от Перник

Земетресение от 5.8 по Рихтер разтърси България
Снимка: Guliver/Getty Images

Земетресение с магнитут 5.8 по Рихтер на около 2 км от село Мешница, област Перник и дълбочина 10.8 км люля страната в 2:58  часа тази сутрин. Малко след него бе регистриран втори по-силен трус с магнитут 3.5. В 4:32 минути бе усетен още един трус. Той бе с магнитут 4.7 на около 20 километра от София според сеизмологичната лаболатория на Атинския университет.

Няколкото вторични труса бяха усетени в столицата. Паднали комини и напукани стени има по сградите в Перник и околността. Данни за пострадали хора няма, каза главен комисар главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН. Областният управител на Перник е свикал кризисен щаб.

По предварителни данни епицентърът на труса е бил между София и Перник - на 9 км северно от миньорския град.

В Перник има напукани стени на апартаменти. В кв. "Рудничар" сериозно е пострадала една къща, както и още няколко къщи в района на Автогарата на града.

Според Николай Милошев от Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките зетресението е в активен сеизмичен район. Освен двата по-силни труса са регистрирани и множество вторични трусове. Според него това е показател, че не би трябвало да се очаква нов силен трус. 

Специалистите на БАН очакваха силно земетресение в района на столицата. "Краткосрочната прогноза е нерешена задача към момента. Трусът ще е в разлома, простиращ се от Нови хан до с. Петърч.”, каза на 4 май сеизмологът доц. Бойко Рангелов. 

След първоначалния трус, в района на епицентъра бяха усетени още няколко последващи труса с различна сила. Нито един от тях обаче не е нанесъл сериозно материални щети.

От АЕЦ "Козлодуй" обявиха, че няма никакви проблеми с атомната ни централа и дори алармената система не се е задействала.

Вижте какво да правите по време на земетресение.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар