Вход | Регистрация

Как да изберем подходяща ученическа раница?

Как да изберем подходяща ученическа раница?

Преди първия учебен ден разнообразието от ученически стоки е голямо. Асоциация „Активни потребители" предупреждава родителите и учениците да внимават при избора на раница. Обикновено потребителите гледат външния вид и цената, но при ученическите чанти трябва да се обръща специално внимание и върху модела. Така се избягват различни рискове за здравето на подрастващите.

Най-добрият модел ученическа раница е предназначена да се носи върху двете рамена. Тя не трябва да е по-широка от раменете, да стърчи над тях или да пада под кръста на детето. Тежестта в пълно състояние й е от най-голямо значение - максимум 10% теглото на детето. За препоръчване е също ученическата чанта да притежава светлоотразителни елементи. Това помага шофьорите да забелязват детето от далеч, дори и при слънчево време.

На пазара се продават и други модели раници - които се носят само на едното рамо, раници за едно рамо, но с прехвърляне през врата, ученически чанти на колелца, които се дърпат от детето и др. От тях най-опасни са раниците за едно рамо, защото частичното, но силно натоварване, което причиняват, води до болки, а понякога и до изкривявания.

Какви са съветите на специалистите при покупката на ученически раници:

- Приготвената раница трябва да тежи максимум 10-12% от телесното тегло на детето.

- Теглото трябва да е разпределено равномерно върху двете рамена, за да не се натоварва едностранно гръбначният стълб.

- Най-добри са ергономичните раници, чиято задна страна приема естествената форма на гръбначния стълб.

- Раницата трябва да лежи здраво на двете рамена и да свършва до таза. При преодоляване на препятствия и стъпала, добре е ръцете да държат презрамките.

- За поставяне и сваляне на раницата се използва маса, чин или стол. Гръбначният стълб не трябва да се усуква или прегърбва, защото товарът, който се повдига с извит гръб, упражнява екстремен натиск върху гръбначните прешлени.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар