Вход | Регистрация

Какво ще се случи със свлачищните райони и деретата в "Аспарухово", Варна ?

Какво ще се случи със свлачищните райони и деретата в "Аспарухово", Варна ?

В плана за горите край Варна, който предстои да бъде подписан, не са взети предвид рисковите водосборни зони над район "Аспарухово”, където пороят преди 3 години отне живота на 13 души. За това сигнализираха от инициативата "Да спасим горите край Аспарухово" по време на общественото обсъждане на горско-стопанския план за следващите 10 години, съобщава БНТ. 

Според плана, представен от експерти на Държавното горско стопанство във Варна, е предвидена сеч на близо 9 на 100 от горския масив край "Аспарухово”.

"Тези места са третирани като нормални гори! В тях има предвидени сечи и ние се притесняваме, че при такива сериозни пропуски в никакъв случай планът не трябва да бъде приет, тъй като ще застраши живота на хората!”, заявява Екатерина Димова.

За свлачищните райони и деретата, които са рискови след поройни дъждове, има специална министерска заповед да се планира залесяване. В плана за следващите десет години обаче такава дейност не е предвидена.

"Ние не сме хора, които се стремим да допринесем нещо лошо в областта на горите. Идеята на всички служители на горското стопанство е гората сама да се възобнови”, коментира Иван Иванов, директор на Държавно горско стопанство - Варна. 

По време на обсъждането липсваше представител на фирмата, изготвила плана. Директорът на Горското стопанство във Варна Иван Иванов обеща, че всички искания на хората ще бъдат обсъдени и ако е необходимо, ще бъдат направени промени в лесоустройствения план. 
източник: dariknews.bg 


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар