Вход | Регистрация

Кандидати за приемни родители получиха сертификати

Община Павликени продължава приема на кандидати за социалната услуга

Кандидати за приемни родители получиха сертификати
Снимка: Север.бг

Седем кандидати за приемни родители преминаха специализиран курс за допълнителна квалификация и получиха своите сертификати за професионални приемни родители. Връчването на дипломите беше в сряда вечера в заседалната зала на Община Павликени.

От началото на тази година Община Павликени се включи като партньор по проекта "И аз имам семейство” на Агенцията за социално подпомагане по ОП "Развитие на човешките ресурси”.

Седемте кандидати са преминали през шест модула от базовото обучение по утвърдена рамкова програма, след което са минали и надграждащото обучение за приемни родители.

Следващият етап по процедурата е социалните работници да изготвят комплексен социален доклад за всеки от кандидатите, резултат от тримесечните им срещи и обучението. Към РДСП ще се сформира специална комисия – Регионална комисия по приемна грижа, която трябва да прегледа докладите и да даде становище дали семейството може да отглежда приемно дете.

Професионалните приемни родители получават заплата, както и средства за отглеждането на самото дете. На родителите се плащат и месечните добавки за деца. Те имат и правата по Кодекса на труда за отпуски и болнични.

Приемен родител с едно дете получава заплата в размер на 130% от минималната работна заплата, или 377,00 лева; за две деца заплащането е 140% от минималното работно заплащане - 406,00 лева; за три деца - 150% от минималната работна заплата - 435,00 лева.

Средствата за издръжка на децата, настанени в проемни семейства, е както следва:

За дете от 0 до 3 г. – 4 x ГМД (гарантиран минимален доход) - 260.00 лв.; за дете от 3 до 14 г. – 3,5 х ГМД - 227.50 лв.; за дете от 14 до 18 г., а ако учи до 20г. – 4 х ГМД - 260.00 лв.; за дете с увреждане, настанено в приемно семейство – добавка от 1,2 ГМД – 78.00 лв.

Община Павликени продължава процеса по набиране, подбор, оценка и обучение на кандидати за приемни родители.

_____________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар