Вход | Регистрация

Кои са новите почетни граждани на Русе?

По традиция, званията им се връчват в навечерието на Празника на града – 6 май

Кои са новите почетни граждани на Русе?
Снимка: Община Русе

Четирима русенци получиха на официална церемония снощи в Доходно здание званието "Почетен гражданин на Русе”. По традиция, то се връчва в навечерието на Празника на Русе – 6 май.

Званието получиха инж. Теодорин Патриков, д-р Димитър Граматиков (посмъртно), доц. д-р инж. Владимир Витков и проф. дтн Христо Белоев.

"Най-голямото богатство на Русе са хората - достойните съвременни пазители на духовността и местния патриотизъм, които чрез своята креативност, богато въображение и нестандартно мислене са символ на свободния полет на духа на нашия град”, каза в празничното си слово кметът Пламен Стоилов. 

Официалната церемония продължи с приветствие на председателя на Общински съвет – Русе засл.проф. Васил Пенчев, който връчи званието "Почетен гражданин на Русе” на удостоените и с празничен концерт на Биг бенд – Русе. С него, наследниците на русенския джаз - Борис Петров, Теодор Петков и Биг бенд - Русе, почетоха паметта на Петър Петров-Парчето, Стайко Стайков и Боби Русев.

Инж. Теодорин Патриков заслужи уважението и признателността на цялата русенска общественост със своята активна дарителска дейност. Основаната от него фирма ИНТИС изгради редица важни обекти в Русе, но безспорно най-ярката му заслуга е за градежа на църквата "Всех Святих".

Д-р Димитър Граматиков, който беше удостоен със званието посмъртно, има изключителните заслуги за превръщането на русенския белодробен диспансер в модерна болница, със съвременно оборудване и изключително квалифициран екип от специалисти. Всички помнят д-р Граматиков като уважаван и признат лекар, отличен диагностик, личност с ярки добродетели и харизма. От името на д-р Граматиков, наградата беше приета от съпругата му д-р Румяна Тодорова Граматикова.

Доц. д-р инж. Владимир Витков - удостояването му с най-високото отличие на Община Русе е акт на уважение към неговата активна изследователска,  изпитателна и развойна дейност в областта на селското стопанство, за приноса му за развитието на Русе като един от водещите научни и университетски центрове в страната.

Проф. дтн Христо Белоевзаслугите на ректора на  Русенския университет "Ангел Кънчев” са изключителни за модернизирането му и за издигане на неговия международен престиж и признание. Сред мотивите на Общинския съвет за удостояването му със званието "Почетен гражданин на Русе” са иновативността и мащабността на идеите на проф. Белоев, както и волята за тяхното реализиране. В резултат на неговата всеотдайна работа, днес Русе е в листата на съвременните европейски образователни центрове.

Ето и празничната програма за 6 май, вторник в Русе:

11:30 ч. - Паметник на  загиналите в Сръбско- българската война - Тържествена церемония по повод 6 май – Ден на храбростта и българската армия

18.00 ч. - Доходно здание - От Русчук до Русе Празничен концерт спектакъл на ФТТ "НАЙДЕН КИРОВ” Сценарий и водещ Ралица Константинова Режисьор Богдан Донев Сценография Виолета Радкова

21.00 ч.  - Площад пред Общината - Концерт на Мария Илиева и Любо Киров.

Почетни граждани на Русе:

1270166

1270165

1270169

 

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар