Вход | Регистрация

Колко ще ни струва сянката на морето?

Колко ще ни струва сянката на морето?


Плажният сезон във Варна ще бъде открит на 20 май, а големите плажове в Бургаско ще посрещнат първите си туристи на 1 юни. Още преди туристите да дойдат се наложи държавата да започне спешни проверки по плажовете. Първо в "Слънчев бряг”, а след това и на къмпинг "Оазис” заради сигнали за разрушаване на дюните.

Колко ще ни струва сянката на морето? Колко ще платим това лято за шезлонг и чадър – къде е най-скъпо и възможно ли е да си осигурим прохлада на плажа срещу 36 стотинки. Ще останат ли много от най-посещаваните плажове без спасители? 

Във Варна чадър+шезлонг ще струват 10 лева. В Дюни за сянка ще плащаме 8 лева – с лев по-малко от миналото лято. В Несебър чадърът и шезлонгът също ще ни струват по-малко – по 8 лева, вместо по 10, както беше миналата година. Така ще бъдат цените и на северния плаж в "Слънчев бряг”. На къмпинг "Оазис”, който беше проверяван през последните дни, също ще плащаме по-евтино – 6 лева – с 4 лева по-малко от лято 2016.  Най-атрактивните цени идват от къмпинг "Нестинарка”. Там концесионерът дава цена за шезлонг – 36 стотинки. Толкова и за чадър. Сред по-скъпите плажове са "Божурец” – Топола, "Ривиера”, "Вая”. Там сянката ще ни струва между 20 и 30 лева. За голяма част от плажовете на юг все още няма избран концесионер и цените на шезлонгите и чадърите по ивиците не са ясни.

Според данните на Министерството на туризма 103 плажа все още са без стопани – за тях рискът да останат без спасители е огромен. Сред тях има и доста посещавани като плажовете в Бургас, Поморие, Кранево, Балчик и къмпинг "Юг”. Само върху плажовете, отдадени под наем, ще трябва да бъдат издигнати 210 спасителни поста. Текат последни приготовления в очакване на първите туристи. До дни първите спасители на плажа във Варна вече ще са на пост. Чадърите и вишките са подредени на ивицата, а новите туристи ги чакат и новите цени. С лев повече от миналото лято. 

Докато подготовка на ивицата край Варна тече на пълни обороти,  повечето големи плажове на юг още пустеят. Северният плаж в Бургас към момента е без стопанин. Заради съдебни дела и процедури едва в края на месеца ще стане ясно ще има ли нов стопанин. Поне дотогава обаче купчини с боклуци, ръждясали чадъри и плевели сред пясъка ще посрещат туристите. Затова и цените на сянката по южната ни ивица все още не са ясни. Ако обжалванията продължат, сезонът там може и да се провали, не изключват старите стопани на плажа.
Притеснени са и хотелиерите, тъй като не знаят каква цена да калкулират в пакетите за гостите си за чадър и шезлонг, а там, където концесионер има - цените са най-разнообразни. На централния плаж в "Слънчев бряг”, например, сянката ще струва 10 лева. Според експертите обаче цени от 36 стотинки, каквито са обявени на плажа "Нестинарка”, са нереалистични. Средните цени се движат между 5 и 10 лева за чадър и толкова за шезлонг. По-скъпо може да ни излезе сянката, ако предпочетем комфорта на шатра или хамаци – около 120-130 лева. А на някои плажове и тази година се очакват космически цени на сянката, но с конкретна цел – да имат затворен тип плаж и ВИП обслужване.


По-големият проблем остава охраната на плажовете. За плажовете, които остават без концесионер, областните управители са длъжни да осигурят водно спасяване. Приоритет обаче ще бъдат тези ивици, които въпреки че са без стопанин, остават най-посещавани. Такъв е плажът на Камчия. От години без концесионер. С едва 3-4 спасителни поста. Ивицата обаче е дълга и охраната не е достатъчна. Затова често там стават инциденти. Риск има и по много от най-атрактивните плажове на юг, които още са без стопанин. Сметките показват, че без концесионер могат да останат между 80 и 100 плажа по Черноморието. Без избран стопанин трудно се задържат и спасителите от миналото лято.

От Шабла до Резово за сигурността на почиващите трябва да се грижат поне 750 спасители. До момента този сезон в Бургас са обучени 33 спасители. От тях едва 12 – за работа на плажа. Дори заплатата от 1000-1200 лева не покрива разходите на младите хора. Затова много от тях търсили работа на Запад. Според правилата на всеки 100 метра трябва да има пост, а на 400 метра – спасителна лодка. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар