Вход | Регистрация

Комисия установи масови нарушения в сгради паметници на културата

Експерти направиха оглед на над 80 сгради със статут на недвижими културни ценности

Комисия установи масови нарушения в сгради паметници на културата
Община Плевен

Над 80 сгради в Плевен със статут "Недвижими културни ценности” бяха огледани от експертна комисия, назначена със Заповед на заместник-кмета арх. Невяна Иванчева.

Извършен е оглед на много имоти по ул. "Васил Левски” и пл. "Свободата”. Най-голям процент са нарушенията префасадиране на приземните етажи на сградите, вътрешни ремонти, поставени рекламни тела, които не са съгласувани с Министерството на културата.
Част от сградите се нуждаят от фасадна реставрация и консервация, тъй като са установени падащи мазилки под балкони, разрушени корнизи, откършени олуци, амортизирани тенти, незаконни преместваеми обекти на различни места.
Собствениците на имотите, в които са установени нарушения, ще получат предписания за тяхното отстраняване. В случай че те не бъдат изпълнени в срок, ще бъдат налагани глоби и издавани нови предписания. 
Повод за проверките на сградите с културна стойност в Плевен стана открито незаконно преустройство на сградата, известна като кафе "Фейс” в града.

Община Плевен и експерти от Министерството на културата прекрати работата в заведението, а изграденото преместваемото съоръжение беше премахнато. 

1677818



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар