Вход | Регистрация

Летните салати поевтинели

Поскъпване се наблюдава в сферата на развлеченията и културата, и при ресторантите и хотелите, сочи още статистиката

Летните салати поевтинели
Снимка: Thinkstock/Guliver

Падат или се увеличават цените в разгара на лятото у нас?

Добрата новина е, че така полезните зеленчуците отчитат най-голямо поевтиняване през юни. Краставиците се продават за 13% по-малко спрямо предходния месец, доматите са с над 6 на сто по-евтини, зелето също пада значително,както и картофите, отчитат от Националния статистически институт (НСИ).

През изминалия месец поевтинява и захарта, каймата, олиото, маргарина и бирата. По-скъпо през месеца са се продавали цитрусовите и южните плодове – с над 4%, ориз, колбаси и газирани напитки.

Статистиката сочи поевтиняване на автомобилите втора употреба през юни спрямо предходния месец – с 1,2 на сто. През периода дизеловото гориво се е продавало с 0,8% по-евтино, цената на бензин А95Н е паднала с 0,8%, а на А98Н - с 0,2%. Регистрирано е намаление при цените на облеклото и обувките, газообразните за битови нужди, бялата техника.

През юни 2014 г. при цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти е регистрирано намаление с 0,4%, а цените на стоматологичните и лекарските услуги остават на равнището от предходния месец. Поскъпване се наблюдава в сферата на развлеченията и културата и при ресторантите и хотелите, сочи още статистиката.

Като цяло през юни е отчетена месечна дефлация в размер на 0,4% като индексът на потребителските цени е 99,6%. От началото на годината дефлацията е 1,4 на сто. Средногодишната инфлация за периода юли 2013 - юни 2014 г. спрямо периода юли 2012 - юни 2013 г. е минус 1,6%, показват данните на НСИ.

 
<<Sever.bg във Facebook>>


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар