Вход | Регистрация

Ловджии, събота е ваша!

Ловджии, събота е ваша!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Макар че съвпада с деня за размисъл, първата събота на октомври е празник на ловеца.

Тогава се открива груповият лов на дива свиня, както и  лова на местен дребен дивеч.

Във връзка с провеждането на предсрочните парламентарни избори  обаче, втори ден от уикенда -  5-ти октомври, неделя и с цел недопускане на инциденти по време на ловните излети, няма да е ловен и за него няма да се утвърждават графици за ловуване. Той ще бъде компенсиран по Коледните празници, когато ще има един допълнителен ден за ловуване на едър дивеч, според ловния закон.

Горските напомнят, че е забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов. Ловец с наличие на концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда,  наркотични или упойващи вещества, се наказва с глоба от 200 до 2000 лв. 

Всички ловци трябва да са екипирани с шапка, жилетка или облекло с ярък сигнален цвят. При липса на светлоотразителни елементи те подлежат на санкция в размер от 100 до 500 лева. 

При използване на гладкостенно /гладкоцевно/ оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешена е употребата само на боеприпаси тип "куршум". Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите при провеждането на ловните излети.  

Преди началото на ловния излет  се провежда задължителен инструктаж от ръководителите на лова, проверява се наличието на заверени ловен билет и членска карта, както и разрешително за носене на ловно оръжие на всеки ловец и се попълва съответното разрешително за лов.

Продължават проверките на служители на Изпълнителна агенция по горите съвместно с представители на Министерство на вътрешните работи продължават. Строго ще се следи за спазването на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за прилагането му.

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар