Вход | Регистрация

Ловеч започва тържествата за Цветница от 1 април!

Изложби, демонстрация на занаяти и народни обичаи съпътстват пролетния празник

Ловеч започва тържествата за Цветница от 1 април!
Снимка: Булфото

С откриването на две изложби започват тържествата за Цветница в Ловеч. На 1 април, сряда, в изложбена зала "Вароша" на Художествената галерия от 17.30 ч. ще бъдат открити "Всичко е линия и цвят" – живопис и текстил на Жанет Левордашка, и "Течението на живота" – живопис, пластика и рисунка на Петр Йедличка (Чехия).

Програмата по повод Цветница продължава на 3 април, петък, на сцената на Ловчанското читалище. От 17 ч. ще се проведе фестивалът на детската песен "Пеещо яйце".

На 4 април, Лазаровден, в 11 ч. на откритата сцена на площад "Тодор Кирков" започва фолклорна програма "За тебе пеем, Лазаре". В нея ще се включат деца от СОУ "Тодор Кирков", детската вокално-певческа група "Лъжанче" при Народно читалище "Пробуда – 1927 г." – с. Чавдарци, детският танцов състав "Ябланче" и младежкият танцов състав при СОУ "Васил Левски" - Ябланица.

В 12.30 ч. започва Регионалният събор на народното творчество "Цветница в Ловеч". Участват класът по народно пеене при Ловчанското читалище и читалищни колективи от селата Абланица, Горан, Слатина, Йоглав, Пресяка, Къкрина, Българене, Умаревци, Орешак и гр. Сепарева баня.

В 17 ч. концерт ще изнесат детският и младежкият танцов състав "Ловеч" към Общинския детски комплекс – Ловеч, а вечерта в 20.30 ч. ще бъде излъчен спектакълът звук и светлина "Историята своя тачим".

Тържественото откриване на празника Цветница е на 5 април, неделя, от 11.30 ч. на сцената на площад "Тодор Кирков". Половин час по-рано ще стане известна "кумичката”, след като момичета от Ловеч пресъздадат традиционния обичай Кумичене и хвърлят венците си от Транспортния мост. В 9 ч. в Катедралния храм "Св. Троица” ще бъде отслужена Златоустова света литургия.

След откриването на празника започва концертът на специалния гост на Ловеч за Цветница – испанския хор "Чамусия". В 12.30 ч. продължава Регионалният събор на народното творчество с участието на ученици от СОУ "Св. св. Кирил и Методий" – с. Александрово, и читалищни колективи от селата Славяни, Баховица, Дойренци, Александрово, Брестово, Хлевене, Радювене, Скобелево, Дренов.

В 17 ч. е концертът на другите специални гости на Ловеч за Цветница – сестри Диневи. Празничната програма завършва със спектакъла звук и светлина "Ловеч – звезден град" (20.30 ч.).

Тържествата за пролетния празник "Цветница 2015" организират Община Ловеч, Ловчанската митрополия, Ловчанско читалище "Наука – 1870 г." и Художествена галерия - Ловеч.

Цветница е тържество на пролетта, културата и занаятите за ловчалии от години. Освен представянето на типичните обичаи, свързани с празника, в града се събират занаятчии от страната.

Тази година в Града на люляците ще представят своето творчество 22-ма занаятчии. Сред демонстрациите им ще видите рисуване на великденски яйца, изписване на икони, обработка на кожени изделия, грънчарство, стъклопис, правене на свещи и мн. други.

Потребителите на социалните услуги в Ловеч също ще покажат изработеното от тях в подредени пред Младежкия дом шатри. Ученици от Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии ще представят най-стария занаят – кожарството. Гостите ще могат да разгледат облекла и аксесоари, изработени от естествена и екокожа в часовете по учебна практика.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар