Вход | Регистрация

Малко момченце почина от остра форма на минингит

Малко момченце почина от остра форма на минингит

4-годишно момченце почина от менингококов сепсис в болницата в Лом. Експерти от РЗИ взимат проби от всички, които са били в контакт с детето.
Малкият Божидар А. се почувствал зле в събота следобяд. Момченцето започнало да повръща и вдигнало температура. Родителите му се консултирали с лекар, а когато състоянието на сина им се влошило, го завели в общинската болница, съобщи "Труд".
 
”Веднага потърсихме националният консултант доц. Атанас Мангъров – шеф на Детската инфекциозна клиника към Инфекциозна болница, направихме всичко възможно, но за съжаление детето вече беше почти без жизнени функции”, заяви директорът на МБАЛ "Св. Николай Чудотворец” в Лом д-р Георги Савков.
 
4-годишният Божидар е починал от менингококов сепсис или т.нар. синром на Уотърхаус-Фредериксен. Това е най-тежката форма на менингита. Свръхострият менингококов сепсис може да се развие за няколко часа, като в голяма част от случаите изходът е летален.
 
Три са най-често срещаните бактериални менингити у нас - стрептококов, хемофилен и менингококов.

Менингитът започва рязко с висока температура, болки в ставите, вратна ригидност и характерен обрив по седалището, напомнящ за мастилени петна. Най-застрашени от заболяването са малките деца между 1 и 4 години, както и всички болни от морбили, грип и СПИН, чиято имунна система е силно отслабнала.

 Веднага е уведомена Регионалната здравна инспекция. Инспектори са пристигнали в Лом и трети ден обхождат пътя на детето в последните му часове, вземат гърлени проби от всички, които са били в контакт с него в детската градина, дома му, сред близките и болничния персонал.
 
Нови случаи на болестта не са открити.
 У нас имунизацията срещу менингит не е задължителна. 

източник: dariknews.bg


 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар