Вход | Регистрация

Математическата и ДЯ "Зора" с проекти за енергийна ефективност

За подмяната на отоплителните инсталации ще се ползва норвежки опит

Математическата и ДЯ "Зора" с проекти за енергийна ефективност

Община Габрово кандидатства по програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" за изграждане на ново котелно помещение в детска ясла "Зора" и подмяна на отоплителната инсталация в Природо-математическа гимназия "Акад. Иван Гюзелев". Проектното предложение "Норвежки опит за Габрово в сферата на енергийната ефективност" бе внесено за оценка в Министерството на икономиката и енергетиката в края на миналата седмица.

Общата стойност на проекта е 518 744,61 лв. със срок за изпълнение от една година. Безвъзмездната финансова помощ е до 100% от допустимите разходи. За реализацията на дейностите Община Габрово е включила като партньори ДЗЗД "ЕнЕфект Груп" и норвежката компания "Норконсулт".

Финансирането е по грантова схема BG04-02-03 "Мерки за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи", компонент 1 "Мерки за енергийна ефективност", чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. по меморандум за разбирателство между България, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Предвидените дейности в сградата на ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" включват изграждане на нова тръбна мрежа и подмяна на износените отоплителни тела, без да се подменят двата топлопровода от котелното. По проект, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие", през 2009 г. бяха изпълнени всички енергоспестяващи мерки с изключение на ремонт на отоплителната инсталация и малка част от покривите на училището.

В ДЯ "Зора" се предвижда подмяна на горивната база с изграждане на пристройка към основния корпус на сградата за нов котел на природен газ с мощност 300 KW. Съществуващото котелно се намира в сутерена, което не отговаря на изискванията за пожарна безопасност.

През 2010 г. в яслата са реализирани мерки за енергийна ефективност по проект, финансиран от ФМ на ЕИП, но тя е единственото детско заведение на територията на гр. Габрово, което не е газифицирано.

За двата обекта са изготвени доклади от енергийни обследвания, както и технически проекти за изпълнение на предвидените енергоспестяващи мерки. Обследванията показват, че в сградите не е извършена единствено топлоизолация на покриви, което ще бъде направено със средства от общинския бюджет в началото на 2016 г.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар