Вход | Регистрация

Министърът на правосъдието сезира прокуратурата заради сексуално насилие в Беленския затвор

80 сигнала и жалби са подадени от началото на 2014 г.във връзка със сексуални унижения и тормоз в затвора в Белене

Министърът на правосъдието сезира прокуратурата заради сексуално насилие в Беленския затвор
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева сезира прокуратурата относно информация за блудство и други унижения в затвора в Белене, излъчена тази сутрин от Би Ти Ви.

Разпоредена е и проверка от страна на Инспектората на министерството по Закона за администрацията, съобщават от Министерството на правосъдието.

Част от показаните от медията кадри са от 2013 г., сочи информация на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН). Директорът на затвора още тогава е подал сигнал до Районната прокуратура в Левски, след което е образувано досъдебно производство и наказателно дело.

По случая е постановена осъдителна присъда от Районния съд в Левски. Трима затворници са осъдени на 4 години лишаване от свобода за полови сношения с лице от същия пол.

80 сигнала и жалби за различен вид тормоз и блудства са подадени от 1 януари 2014 г. до сега, сочи докладна записка от началника на затвора в гр. Белене. По тях е извършена проверка и са наложени дисциплинарни наказания по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

По случаите са уведомени Окръжна прокуратура гр. Плевен, Районна прокуратура гр. Левски и ГДИН.

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар