Вход | Регистрация

Най-модерна климатична система заработи в българско училище

Най-модерна климатична система заработи в българско училище

СУ "Христо Ботев" във Враца се сдоби с първата метеорологична станция в страната, изградена в училище. Площадката бе открита официално днес в присъствието на Врачанския митрополит Григорий, народния представител Красимир Богданов, бивш учител в училището, кмета на града Калин Каменов, председателя на ОбС Румен Антов Враца  и др.

Площадката е снабдена с най-модерната климатична система, уредите отчитат температура, атмосферно  налягане, количество дъжд, скорост и посока на вятъра,  и радиация. Данните от станцията се предават на компютър в кабинета по география и ще могат да се ползват както от учениците, така и от студентите в катедра "Климатология и хидрология", каза за Дарик д-р Цветелина Ценова, преподавател по география в СУ "Христо Ботев" Враца. 

Станцията е изградена от училището с помощта на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти. Днес е кулминацията на тържествата в СУ "Христо Ботев" по случай 195 години светско образование, 170 години класно училище и 110 години Врачанска гимназия. Училището е едно от най-големите и модерни учебни заведения от този ранг в страната.  

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар