Вход | Регистрация

Нарушител-рецидивист причини катастрофа и уби 2 жени: какво се знае досега?

Нарушител-рецидивист причини катастрофа и уби 2 жени: какво се знае досега?
Инстаграм
Повече за:

Криминално проявен, без шофьорска книжка, санкциониран десетки пъти за различни нарушения на Закона за движение по пътищата, управлявал автомобил с чужди регистрационни табели, неадекватен, минал на червено в центъра на София, причинил смъртта на две млади жени в катастрофа и избягал. Така, накратко, изглежда поредният случай на тежък пътен инцидент в България  и поредният водач, който го причини и отне два живота.

Случаят напомни на някои за катастрофата, довела до смъртта на журналиста и телевизионен водещ Милен Цветков, но и повдига серия от въпроси - за превенцията, достатъчно добър ли е контролът по пътищата, нужни ли са законодателни промени, бездействат ли институциите и как е възможно водач с десетки глоби, санкции и провинения да шофира опасно. "Дневник" обобщава фактите около катастрофата, реакциите, коментарите и какво предстои.

"Ауди", разцепено на две, и две жертви: фактите за катастрофата

Инцидентът стана във вторник (5 юли) малко след 23 часа в центъра на София. "Ауди Q7", минало на червено, удря последователно такси и клетката на асансьора на метростанция "Европейски съюз". От втория удар аудито се разполовява, като предната половина помита момичета на 22 и 27 години, които в този момент са на тротоара.

По данни на "Пътна полиция" аудито се е движило по бул. "Черни връх" в посока квартал "Лозенец" с висока скорост. На кръстовището при хотел "Хемус" минава на червено и удря в предната лява част такси, което прави ляв завой към басейна "Спартак". Пътен експерт коментира пред "Нова тв", че по първоначални данни спирачен път няма, което означава, че колата се е забила с пълна скорост.

"При първоначалния прочит на произшествието се вижда, че няма следи от спирачен път на автомобила. Това означава, че той се е движил с доста висока скорост - не по-малко от 130-140 км.", смята Йонко Иванов,  председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Шофьорът на таксиметровия автомобил е с лека травма на главата, прегледан е и е отказал да остане в болница. При катастрофата са засегнати също още един автомобил и мотоциклет.

Шофьорът, предизвикал катастрофата, и неговият спътник, за когото има данни, че е жена, са избягали. Пристигналите на място екипи на полицията и спешна помощ са отцепили района, но медиците не успяват да спасят двете жени.

В разцепеното на две ауди са били открити синя полицейска лампа и палка.

Би Ти Ви и "Нова телевизия" разпространиха кадри от охранителна камера, на които се вижда момента на удара тежкия инцидент в София, при който загинаха две жени на 22 и 26 години.

5 часа преди инцидента: "Ти си убиец, човече"

Около пет часа преди катастрофата на бул. Черни връх" се смята, че джипът на Георги Семерджиев е бил видян да се движи със 160 км/ч. по околовръстното шосе в София.

"Издирвам шофьор на Q7 с немска регистрация MGH, който щеше да ме отнесе със 160 на Околовръстното около 6 тази вечер. Ти си убиец, човече, който и да си!".

Думите са на човек, който е засякъл аудито да минава с висока скорост и са публикувани във фейсбук групата "Audi Q7 Bulgaria". Официален сигнал в полицията не е подаван, коментираха разследващи. Малко по-късно от МВР потвърдиха, че е установено, че същия ден 36-годишният мъж е извършил друго нарушение.

"Брат ми обича високите скорости": кой е шофьорът

Непосредствено след инцидента столичната полиция започва разследване, при което е установено кой е шофирал автомобила - 36-годишният Георги Семерджиев, криминално проявен и осъждан с висящи дела. Семерджиев беше обявен за национално издирване, а по-късно заловен.

Началникът на столичната "Пътна полиция" Тенчо Тенев обяви, че мъжът има над 50 акта за пътни нарушения, няма валидна българска шофьорска книжка и е шофирал с швейцарска, за която предстои да се провери дали е валидна. По-късно бе уточнено, че са му издадени 47 акта и 49 наказателни постановления.
През 2010 г. е бил разследван за участие в черно тото. Има данни и че е замесен в продажба на наркотици. Няма категорична информация за това дали е осъждан, но от Софийския районен съд съобщиха, че Георги Семерджиев е подсъдим и за нанасяне на телесна повреда.

Днес (6 юли) е трябвало да се яви за поредното заседание по делото срещу него. Процесът срещу Семерджиев и още един подсъдим е започнал през 2013 г., но заради смяна на съдебния състав делото е започнало отначало. Заради неявяването му днес, съдът е разпоредил задържането на Семерджиев.

Според медийни публикации на 11 юни е бил спрян от полицаи в "Студентски град" заради "неадекватно поведение на пътя". Направен му е тест, който установил, че шофира след употреба на два вида наркотици. По неофициална информация тогава отнемат швейцарската му шофьорска книжка, а справка показва, че в България е с отнети 84 точки (пълните са 39).

Българската му шофьорска книжка също е била отнета. Семерджиев е бивш футболист на "Левски" и "Спортист" (Своге). Според съобщения в медиите той е собственик или управител на автомивка, която се намирала в близост до района на инцидента, но няма потвърждение дали тя все още работи.

На негово име според Търговския регистър има само едно дружество "Боби транс 96" ЕООД, чийто основен предмет на дейност е свързан с покупко-продажба на автомобили, отдаване под наем и други транспортни услуги, регистрирана преди повече от година.

Автомобилът, с който е катастрофирал, също не е изряден. Колата е фирмена, регистрирана в София, но в момента на катастрофа е била с германски регистрационни номера, защото превозното средство е било спряно от движение.

Иззети са записи от охранителни камери, на които се вижда както самата катастрофа, така и как шофьорът и спътника му напускат мястото на инцидента.

"Брат ми кара по-яростно. Обича високите скорости. Но винаги е бил отговорен. Не е човек, който би отнел живот. И преди е имал ПТП-та, но не толкова тежки, коментира пред "Нова телевизия" братът на Семерджиев.

"Опасявахме се, че е въоръжен": Издирването и арестът

В ранните часове на 6 юли, полицията прави първоначален оглед на мястото на инцидента - в тъмната част на денонощието и по време на дъжд, за да бъде запазено и описано местопроизшествието. Кръстовището остава отцепено и през деня за повторен оглед.

Разследващите търсят Семерджиев на адреси, на които е регистриран официално, но не го откриват там. Главният прокурор Иван Гешев възлага случая на следовател от Националната следствена служба (НСлС), а Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство.

Около обяд на 6 юли МВР публикува на страницата си официално съобщение, че шофьорът се издирва и разпространява снимка на Семерджиев. Междувременно полицията претърсва адреса, на който живеят родителите му и по-малкия му брат Божидар.

Георги Семерджиев е арестуван при спецакция на СДВР и отряд "Кобра" в жилище на ул. "Горски пътник" в кв. "Лозенец", близо до мястото на катастрофата. Арестът е станал минути преди 13,30 ч. Открит е на адрес, на който не е регистриран официално, но според съседи, живее там.

Около 15 ч. зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров на съвместен брифинг с градския прокурор на София Илияна Кирилова и началникът на отдел "Разследване" в СДВР комисар Стойно Цветков обясниха, че Семерджиев е открит в жилището във видимо неадекватно състояние. По първоначална оценка на разследващите Семерджиев е бил неадекватен, а това може да се дължи както на употреба на алкохол и наркотици, така и на шока от инцидента или комбинация от всички фактори.

Използването на спецотряд "Кобра" се е наложило заради подозренията на разследващите, че може да е въоръжен, да окаже съпротива или да направи опит да избяга. При задържането Семерджиев не е давал обяснения, поискал е адвокат. Разговарял е по телефона с майка си, която е ангажирала защитник, а разследващите изчакват в жилището на Семерджиев адвокатът да пристигне на адреса и да присъства на огледа. Едва след приключване на огледа, шофьорът може да бъде откаран в болница, където да му бъдат взети проби за употреба на алкохол и наркотици. Малко преди 21 ч. той беше отведен от апартамента, в който беше задържан.

Междувременно разследващите издирват спътника на Семерджиев, а около 18 ч. министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков съобщи пред депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, че е установена жената, за която се предполага, че е била с Георги Семерджиев по време на катастрофата.

Проверява се и версията в катастрофиралия автомобил да е имало и трети човек като разследващите търсят и свидетели и очевидци на катастрофата.

"Открихме го неадекватен": Предстоят експертизи за алкохол и дрога

Прокуратурата е образувала досъдебно производство и предстои на Семерджиев да бъде повдигнато обвинение от наблюдаващ прокурор. Разследващите продължават да издирват както очевидци на катастрофата, така и човекът или хората, които са пътували в автомобила с водача.

Предстои назначаване и извършване на серия от експертизи, които ще изясняват редица детайли - с каква скорост се е движил Семерджиев по време на инцидента, има ли спирачен път, технически изправно ли е било аудито към момента на удара.

Други експертизи ще изследват кръвната проба на задържания за шофиране и дали той е седнал зад волана под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества. Проверява се валидността на свидетелството му за управление, издадено в Швейцария като ще се изисква и официална справка от властите там. Справки ще бъдат правени и за подменените регистрационните табели, с които се е движил катастрофиралият автомобил.

"Накажете нарушителите на пътя, уволнете тези, които ги пускат": Протести и реакции

Темата предизвика серия от реакции и коментари - както в социалните мрежи, така и от представители на различни институции и политици и стана повод за протести.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска от директора на СДВР завишаване на контрола за шофиране с превишена скорост и за редовност на документите на водачите на територията на столицата. От общината посочват, че камерите за видеонаблюдение на Столична община, разположени в обхвата на кръстовището на бул. "Черни връх" и бул. "Арсеналски", са регистрирали тежкия пътнотранспортен инцидент. От общината посочват и че записите ще бъдат предоставени на СДВР, за да подпомогнат разследването.

Живеещи в района на катастрофата коментират, че бул. "Черни връх" в тази си част се "използва като писта от водачи на мощни автомобили". На сигналите им до "Пътна полиция" реакция няма. Мястото предлага условия за развиване на високи скорости заради това, че пътната отсечка е права в продължение на повече от километър и има по две ленти в посока. Около 18 ч. таксиметрови шофьори блокираха движението при кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски". Тази вечер на мястото, на което стана катастрофата, е обявен и протест, организиран от граждани срещу несправянето с рецидивистите и корупцията на пътя.

Таксиметровите шофьори натиснаха клаксоните на автомобилите си в знак на недоволство, след като Семерджиев е блъснал техен колега с автомобила си.

"Призовавам всички, които смятат вчерашния "инцидент", не - това УБИЙСТВО за резултат от повсеместната корупция, превзела МВР и всички държавни органи, да излезем днес в 18:30 на това кръстовище, за да почетем паметта на нелепо погубените млади момичета и да поискаме сметка от отговорните", гласи призивът на организаторите на протеста.
Те настояват за оставки и уволнения за тези, които са допуснали водачът да се движи безнаказано по обществената пътна мрежа, да се предприемат спешни акции срещу всички останали джигити с десетки нарушения на пътя. Сред исканията на протестиращите са и по-високи санкции за водачите нарушители, но също така и наказания за представителите на МВР и държавата, които допускат подобни рецидиви.

"Ако приоритет на прокуратурата не бяха пиар акции срещу т.нар. "битова престъпност"; ако КАТ събираха (а в случай, че събират - ако реагираха) на данните за опасните кръстовища в градовете и пътни участъци, ноторно известни на шофьори и живущи около тях; ако всички случаи на общодържавно издирване се извършваха с еднаква грижа, може би някъде веригата на злощастните събития би била прекъсната", коментираха от Българския хелзинкски комитет.

"Всичко това прави остро необходима независима проверка в структурите на МВР и прокуратурата, които са взимали отношение по всичко изброено, без това да доведе до ефективни санкции и реализирана отговорност. И въпреки което два живота бяха отнети вчера. Ние призоваваме за своевременното извършване на такива проверки", допълват от правозащитната организация.

"Предложенията за промени в закона отлежават на бюрата": Нужни ли са по-тежки санкции

"Липсата на съответната инициатива от страна на законодателната власт", е в основата на продължаващото грубо погазване на правилата за движение по пътищата, посочи в позиция до медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод тежката катастрофа в София."Съчувствието няма да компенсира безвъзвратно загубения човешки живот, още повече, че и ние като общество не сме направили достатъчно, за да осъществим навременната превенция срещу извършителите на подобни престъпни деяния", казва тя.

Милева използва повода да припомни предложенията на главния прокурор Иван Гешев за законодателни промени, които предвиждат по-високи наказания при шофиране след употреба на алкохол или наркотици. Сред предложенията беше и отнемане на автомобила, когато той е собственост на извършителя.

"Тези предложения и към момента отлежават на бюрата на народните представители и никой не им обърна внимание. Единствено това бе използвано като повод правосъден министър да внесе във Висшия съдебен съвет поредното искане за отстраняването на главния прокурор, и то, защото е издал методически указания за подобряване на организацията на работа на прокуратурата по прилагане на разпоредбите, касаещи досъдебни производства, образувани за престъпления по транспорта", посочва Сийка Милева.

По думите ѝ подвеждането на престъпленията по транспорта след употреба на алкохол или наркотици, под съставите за непредпазливи деяния, води до занижени наказания, несъответстващи на обществената им опасност. Според нея това е крайно несправедливо, руши доверието на обществото в съдебната система и е знак за наложителни законодателни промени.

Източник: Дневник



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар