Вход | Регистрация

Нова година празнуват ромите

От ЦМДТ "Амалипе" организират за тридневния празник над 100 публични събития в цялата страна

Нова година празнуват ромите
Снимка: Thinkstock/Guliver

На 14 януари ромски групи у нас отбелязват един от най-големите и почитани празници - Нова година. Празникът се нарича още Василица, Васильовден или Банго Василий /куцият Васил/. Традициите по отбелязване на деня, включват смесица от ромски и български ритуали, Което показва взаимното влияние между фолклора и обичаите на различните етноси, живеещи на Балканите.

Важна част са ритуалите, свързани с наричане и пожелаване на "здрава" година. Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. Едната гласи, че свети Василий, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил.

Според друга легенда светецът спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но Василий им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг.

Празненствата на ромите по повод Нова година продължават три дни, като започват от 13 януари. Вечерта срещу 14 януари идва Банго Васил (Куция Васил) и поздравява стопаните, а за малчуганите носи дребни подаръци.

Банго Василий е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо - гъска или петел. При всички ромски групи вечерята на 13 срещу 14 януари играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика. На трапезата има сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка.

Всички къщи, в които се празнува Банго Василий, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът. Едва след настъпването на Новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им да носи късмет.

По случай големия ромски празник, за пета поредна година,  ЦМДТ "Амалипе",  организира над 130 събития в цялата страна под мотото "Да възстановим мостовете между нас".

Ето какво са подготвили от "Амалипе" в градовете от Севера:

На 14 януари модераторите от Центъра за развитие на общността – град Кнежа съвместно с община Кнежа организират отбелязването на Василица – Ромската Нова година. Програмата ще стартира със сурвакане на кмета на Общината по стар ромски обичай. Пожелания за здраве, благодат и успешна година ще бъдат отправени от децата от ОУ "Отец Паисий” и НУ ”Кнежица” гр.Кнежа. По-късно през деня на Ромската Нова година, празникът ще продължи в кв."Вапцаров", където празничната програма ще представи възтановка на обичаите за Василица, разкази за с пецификата в отбелязването на този празник при различните ромски групи. Накрая всички гости ще се насладят на богатството на ромските песни и танци.

Местен клуб с. Еница, общ. Кнежа - на 14 януари модераторът на Център "Амалипе" ще направи всички институции в селото част от ромската Нова година. Учениците в ОУ ”Васил Левски" ще осурвакат кмета на селото за здраве и късмет, а след това деца, родители и учители заедно ще отпразнуват Василица, под звузите на ромска музика.

Местен клуб с. Бреница, общ.Кнежа - инициативите за отбелязване на Василица ще започнат на 13 януари с прожекция на избрани филмчета за почитането на празника в ОДЗ ”Йордан Каменополски”.Срещата на Мариана Янкова – общностен модератор към Център "Амалипе" - с децата ще продължи с дискусия на тема " Василица и моето семейство".

За първа година кмета на село Бреница ще приеме сурвакари за Василица, които ще му пожелаят здраве и успех на 14 януари.

В ОУ "Антон Страшимиров" - с. Бохот в час на класа ще бъде проведена дискусия на тема "Как празнуваме в
къщи". Към местната управа ще бъде отправен специален поздрав от група сурвакари. Деца от ОУ "Отец Паисий” – Кнежа също ще посетят местната управа,  за да отправят сурвакарски поздрав.

За празника група от ученици в ОУ "Отец Паисий” – с. Радомирци ще посетят ромска къща в селото и ще поднесат новогодишен поздрав към местната управа на с. Радомирци и с. Ракита.

Най–малките учениците от ОУ "Христо Ботев” – с. Пелишат, ОУ "Васил Левски” – с. Беглеж, НУ "Христо Ботев” – с. Дисевица и ОУ "Св. св. Кирил и Методий” - с. Търнене, са подготвили специален музикален поздрав, които ще представят пред кметската управа в съответното село.

На видео стената в СОУ "Васил Левски” – гр. Троян ще бъде излъчен филм, посветен на празника, а по училищната уредба ще има музикален поздрав към отбелязващите ромската нова година.

На 14 януари от 14:00 часа 10 деца от ОУ "Св. Климент Охридски" и СОУ "Бачо Киро" град Павликени, заедно с модераторите на Център за развитие на общността ще сурвакат кмета на община Павликени и служителите на общинска администрация, както и служители в Дирекция социално подпомагане. В 15.00 часа ще започне празнична програмата в залата на ЦРО гр.Павликени, която ще включва възстановка на легендата за ромите и Василица, както и програма с песни и танци, представени от учениците от СОУ "Бачо Киро" и подготвителна група към ОУ " Св. Климент Охридски" гр.Павликени.

В град Бяла черква - Местният клуб за развитие на общността ще отбележи Ромската нова година със сурвакане в кметството, а след това ще се проведе конкурс за най-хубава сурвакница. Победителите в конкурса ще получат награди.

В село Батак на 14 януари Василица ще бъде отбелязана по традиция със сурвакане на кмета на селото. По случай празника Местният клуб за развитие на общността ще организира конкурс за традиционни ромски ястия. Гостите ще имат възможността да опитат от вкусните гозби под звуците на стари ромски песни.

Детайлна програма на събитията в страната е налична тук

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар