Вход | Регистрация

Няма да махат Ботев от учебниците

Няма да махат Ботев от учебниците

Текстове на Христо Ботев няма да отпадат от учебната програма, стана ясно вчера на пресконференция на Министерството на образованието по повод разбунилото обществени и политически духове проучване на Комисията по защита на дискриминацията /КЗД/ за анализ на съдържанието на учебниците в подготвителните и началните класове.

Изявлението на министър Сергей Игнатов беше предизвикано от диспута в Нардното събрание и медиите относно изводите от проучването на КЗД, в които цитат от Ботевото стихотворение "На прощаване" би могъл да допринесе за създаване на отрицателно отношение към турския етнос.

"Турска прокуда, беснеещ турчин, турците...убиват, позорят.. и т.н." При евентуалното възприемане на текста извън историческия контекст, съществува риск за пренасяне на отрицателното  отношение към турците от страна на учениците върху техните съвременници. Липсва  съвременен коментар за историческите измерения на описани събития и явления.", се казва в решението на Комисията.

Като подобни примвери са дадени също откъси от произведението на Йордан Йовков "Серафим".

Днес КЗД публикува на сайта си цялото проучване и заключение на въпросното проучване, наречено Националното представително изследване "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование”, проведено през 2011 г. от Дружеството на психолозите в България и група независими експерти по европейски проект "Равенството – Път към прогрес”. Анкетирани са учители и ученици от различна възраст, пол, религия и етническа принадлежност у нас.

"Нито в решението на Комисията за защита от дискриминация, нито в изследването не се подлага на съмнение присъствието на творчеството на Христо Ботев в учебниците", категорични са от институцията.

__________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар