Вход | Регистрация

Обвинение за длъжностно присвояване получи Цветан Цветанов

Той вече е с мярка за неотклонение "подписка" и му забранено да напуска страната

Обвинение за длъжностно присвояване получи Цветан Цветанов
Снимка: inews.bg

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов вече е с мярка за неотклонение "подписка". Забранено му е и да напуска страната.

Това реши днес Софийска градска прокуратура. Той е обвинен официално в длъжностно присвояване като разпоредил изплащането на 50 000 лева на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров, докато той е бил в ареста на Ловешкия затвор. Той е получавал началническа заплата от март 2011-а година до февруари 2012-а година - време, през което лежи в ареста на затвора в Ловеч. Докато е под стража Тодоров е решил да се раздели с МВР, а Цветанов подписал заповедта за пенсионирането му.

Така Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, а по-късно и 20 заплати при пенсионирането.

Адвокат Менков заяви, че с клиента си ще сезират Европейския съд за правата на човека в Страсбург заради нарушената презумпция за невиновност на Цветанов. Депутатът пък коментира, че обвинението му е абсолютно нелогично, а решението за изплащане на парите е взел по закон. Той не е бил длъжен да уволнява Тодоров по време на разследването срещу него, тъй като не е имало такова предложение от дисциплинарната комисия. 

Това е третото обвинение срещу Цветан Цветанов от началото на депутатския му мандат. Зам.-председателят на ГЕРБ се разследва за незаконното подслушване в МВР и вече е подсъдим за възпрепятстване на правосъдието.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар