Вход | Регистрация

Обезопасяват пропаднал 125-годишен мост

За основен ремонт на 120-метровото съоръжение ще са нужни 3,5 млн. лева

Обезопасяват пропаднал 125-годишен мост
областна администрация - Плевен

Пропадналата в петък част от мост край  червенобрежкото село Чомаковци да бъде възстановена  до края на работната седмица, е разпоредил областният управител на Плевен Иван Новкиришки, съобщава Posredniknews.com. Заповедта е на базата на Закона за защита при бедствия и разпорежда АПИ и пътноподдържащите и специализирани фирми да започнат веднага работа по възстановяването на пропадналия участък от 5.3 метра.

До аварията довело поддаване на една от секциите - скъсали са се планките на успоредни на пътя носещи греди. За щастие няма пострадали след пропадането на пътното съоръжение.

В момента две огромни напречни пукнатини са се образували на пътната настилка на моста, има две спукани надлъжни греди, а голяма част от нитовете, осъществяващи връзката между стоманените греди и панели са скъсани и липсват.

С втора заповед областният управител нарежда назначаването на междуведомствена комисия с представители от областна администрация, Община Червен бряг и ОПУ за спешно решаване на проблема.

Мостът е връзката между четири общини - Бяла Слатина, Кнежа, Оряхово и Искър, и своевременно е пуснат обходен път през Горник - Сухаче - Лепица

Още в събота на мястото на инцидента е пристигнал и представители на АПИ, директорът на дирекция "Поддържане” Георги Златев с двама експерти. Веднага след инцидента за него са били сезирани министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и изпълнителният директор на АПИ Лазар Лазаров.

В неделя пътноподдържащата фирма е разкрила пробива до устоите на моста - асфалтът е отстранен и са махнати трите носещи стоманобетонни плочи.

"Мостът, който свързва Червен бряг с близкото Чомаковци и е част от републиканския път към фериботния комплекс в Оряхово е на 125 години и отдавна е в аварийно състояние, тоест спешно се нуждае от ремонт. Затова е необходимо да се предприемат действия за цялостно подновяване на съоръжението, но затова ще се произнесат компетентните специалисти”, каза още Иван Новкиришки, цитиран от Posredniknews.

Поради несъобразена скорост, движението по моста на тежкотоварни автомобили, атмосферните условия и големият трафик на моторни превозни средства към фериботния комплекс Оряхово, мостът отдавна е силно амортизиран.

Още през 2005 година съоръжението е било обявено от Областно пътно управление - Плевен в аварийно състояние и е уведомена централната администрация в София, но и тогава не са осигурени средства за ремонт. Ремонтът на моста не e бил включен в реконструкцията на отсечката от Червен бряг до Чомаковци по ОП "Регионално развитие”. Само 1/3 от мостовото съоръжение е подновявано някога във времето, а общата дължина на моста е 120 метра.

Всяка година Пътното, което отговаря за стопанисването на съоръжението, информира Агенция "Пътна инфраструктура” и настоява да се намерят средства за проектиране и ремонт на моста. Но и към момента не са осигурени пари за това.

Поне 5-6 месеца ще са необходими, за да бъде направен цялостен ремонт на моста. Утежняващо ситуацията обстоятелство е, че в момента тече ремонт по ОПРР и на пътя Долно Дъбник - Искър по посока Кнежа.

До няколко днио ще стане ясно точно колко ще струва ремонтът на цялото мостово съоръжение и откъде ще дойдат средствата.  По първоначални данни става въпрос за сума около 3.5 милиона лева. Важното е, че за спешния ремонт на пропадналите 5 метра, пари ще има, е пояснението на Областния управител.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: в-к "Посредник"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар