Вход | Регистрация

Обществен барометър: „Изкуствено ли се създава етническо напрежение?“

Обществен барометър: „Изкуствено ли се създава етническо напрежение?“
thinkstockphotos.com

Въпросът, който ви зададохме тази седмица в нашата анкета, е "Изкуствено ли се създава в България етническо напрежение по "сценарий Косово"? Той бе провокиран от зачестилите криминални прояви на хора, чийто статут е на бежанци или все още не е установен, както и от "ответните реакции" на българи спрямо чужденци.

42,9% от гласувалите на сайта поддържат тезата, че се разиграва същата схема, по която Косово бе отделено в "самостоятелна" административна единица през 2007 г. от Сърбия. 21,4% смятат, че случилите се инциденти са "случайни", а 35,7% подкрепят тезата, че медиите нагнетяват излишно напрежение.

Нито един от читателите ни не се престраши да напише своята позиция по запитването във фейсбук. Затова пък анкетирани на улицата граждани имаха определени гледни точки по темата.

Станимир Христов е на мнение, че "безусловно всичко, което се случва в България, е част от стратегически геополитически замисъл от страна на "Великите сили", начело със САЩ". Запитан защо смята така той отговори, че целта е от много години назад във времето (което и историята го потвърждава) да държат Балканите в напрежение, за да няма силни държави, които в някакъв момент "да не са съгласни" с политиката и целите на САЩ. Ако това би станало възможно, с такива геополитически субекти щеше да е необходими сериозно съобразяване, а това не би се понравило на "господарите".

Ваня Стефанова и Кристина Кръстева смятат, че това са "... глупости. Просто поредните криминални изцепки, каквито винаги е имало и ще има. Въпросът е кой и защо би ги използвал за своя облага."

Според Зорница И. "... медиите са "Четвъртата власт" и от тяхното "обективно" отразяване на нещата се влияе общественото мнение. Често то върви в дирижирана посока и истинските журналисти не трябва да спират да питат, да настояват и да търсят отговори, защото няма глупави въпроси, има несъстоятелни отговори."

По темата взехме мнението и на двама политици – депутатът от "Коалиция за България" Янаки Стоилов и Меглена Кунева от Реформаторския блок.

1108908

Според социалиста "големият приток на емигранти в България засилва съществуващи ксенофобски настроения.". Той заяви, че за момента няма данни това да се върши организирано с по-далечни цели. Но е факт, че реалните проблеми пораждат противопоставяне, което българските граждани не трябва да допускат.

"И прословутата българска толерантност трябва да се изрази в запазване на самообладание, което не означава българските граждани да не поставят категорично въпросите пред управлението, за да може да се овладее потока от емигранти и в страната да бъдат създадени такива условия, че те да гарантират сигурност преди всичко на българските граждани, както и на тези чужденци, които се намират на наша територия. Оттам нататък и задоволяване на елементарните им нужди, за да може да се поддържа определена стабилност. Както виждате има редица инциденти. Надявам се те да не се превърнат в система. Въпросът не е за подценяване, тъй като ние за първи път се сблъскваме с подобно явление, с хора, които са в етническо-религиозно отношение доста далеко и то идващи от различни региони, без да може да се каже по какви точно причини, с какви мотиви, всеки един пребивава тук.", заключи Стоилов.

1108907

Според Меглена Кунева не бива да се прави паралел с Косово, защото "... нещата са много различни. България е европейска държава и за радост има зад гърба си друга история, далеч по-миролюбива и по-толерантна.". На въпрос дали се опасява, че ситуацията може да премине определени граници и в България да стане страшно в това отношение, тя отговори:

"Смятам, че могат да бъдат страшни. Реформаторският блок отчетливо осъди думите на омраза, вкл. и политиците, които използват омраза, за да могат на тази основа да поставят партиите си. Всъщност националсоциализма така е започнал в Германия. Ние сме в дните на "Кристалната нощ" в Германия. Аз се връщам от Берлин, където Ханс Пьотъринг, бившият председател на Европейския парламент, най-дълго служилият европейски парламентарист, откри срещата с позоваването на "Кристалната нощ", на тази огромна травма, за която германският народ продължава да говори и сега."

"Рецептата" на Кунева за недопускане у нас да се случи косовския "сценарий" е "... като си говорим преди да са се случили страшните неща. И, когато тези, които трябва да съблюдават спазването на закона - прокуратурата и медиите (защото това е най-точният лакмус къде сме), го казват на глас. И ние политиците да не се смущаваме, когато виждаме, че някой говори с езика на омразата, да го премълчаваме, за да не си разваляме отношенията. Колкото до мястото на медиите – те отразяват фактите."

Тя призова всички български партии, които не са ксенофобски, да кажат, че няма да правят никога и при никакви обстоятелства коалиции с ксенофобски организации.

"В Германия има партия, която е поставена "отвъд чертата" до 2018 г. Казано е, че с тази партия никой, независимо дали е отдясно или отляво, няма да прави коалиция, докато им се даде шанс да се оправят. Не мисля, че ние сме различно тесто хора. Имаме същото желание да живеем добре и да живеем по правилата, колкото и всички останали. Така че, нека да си го кажем и партиите, ако обичат, да не си правят тънки сметки, а просто да постъпят правилно.", каза още Кунева.

Правилен и не, нормално е при така създадените обстоятелства в България по отношение на многохилядната бежанска вълна, да си зададем и този въпрос. Защото не е все едно дали бягаш от война от собствената си държава в съседна или преминаваш транзит през нея, за да се установиш (трайно или временно) в трета. Както и не е все едно дали бягаш от война или от законно криминално преследване в страната си, заради престъпления. В случая България е другата "дестинация". И вярно, българите сме миролюбиви, доброжелателни и с големи сърца, но, когато става дума за националните ни интереси, бихме предпочели нашата стабилност. Все пак, за да "дадеш кислород на някого, първо ти трябва да го вдишаш, за да имаш силата да му помогнеш.". Ако това не се случва, въпросът дали не сме вторият "сценарий Косово", е напълно логичен.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар