Вход | Регистрация

Обществен барометър: "Колко пари ще изхарчите за подаръци?"

Обществен барометър: "Колко пари ще изхарчите за подаръци?"
Снимка: Thinkstock/Guliver

Колко пари ще изхарчите за подаръци по празниците?

Това ви попитахме в нашата седмична анкета. 

Според отговорилите 13 души става ясно, че отговорите - "Не повече от 20 лева на човек от семейство" и "Няма да купувам подаръци тази година" са с еднакъв процент -  38.5%. "Поне 100 лева за любимия човек" ще дадат 7.7% от гласувалите. "Със сигурност за децата от родата ще има подаръци" посочват 15.4% от далите вота си. 

Със сигурност всеки, с малко или много парични възможности, би се зарадвал и на най-скромния подарък. Но най-щастливи по Коледа са децата, които с нетърпение очакват да отворят подаръка си, оставен за тях под елхата. Искрена и голяма усмивка "грейва" винаги, когато Дядо Коледа е разбрал какво най-много желаят.  

Българите ще похарчат над 4,5 млрд. лв. в двете седмици около Коледа и Нова година, изчисляват търговци, пише "Стандарт". Всеки българин харчи малко по-малко от 320 лв. на месец за потребителски нужди като храна, облекло, транспорт и почивки. Ако по Коледа харчим три до пет пъти повече от това, значи, че през двете седмици около празниците ще пръснем между 3,5 и 5,5 млрд. лв., или средно около 4,5 млрд. лв.

Очаква се за подаръци всеки от нас да отдели с 2-3% повече отколкото през миналата година, с колкото е и реално отчетеното повишение на оборотите на търговците на годишна база. 

Средно по 249 лева ще похарчат българите за коледни подаръци, показва проучване на европейска фирма за платежни средства - банкови дебитни и кредитни карти, пише и Vesti.bgПроучването е проведено под формата на телефонни анкети сред жители на възраст между 18 и 55 години, които имат разплащателна карта и живеят в градовете София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе и Плевен.

Мъжете ще похарчат малко повече за подаръци (280 лв.) в сравнение с жените - 222 лв. Забележително е, че 77% от всички попитани не планират покупките според финансите си, а просто купуват подаръци когато видят нещо, което им харесва. Само 9% предпочитат да спестяват през цялата година, за да могат да купят подаръците, които искат. Най-често купуваните подаръци за празниците ще бъдат дрехи (29%), играчки (23%), козметика (18%), книги (9%).

Интересно проучване на 1000 родители, баби и дядовци във Великобритания разкри, че бащите са най-щедри около празниците, информира и БГНЕС.

Бащите не се страхуват да харчат. Около 30,5% от тях признават, че са давали по 250 паунда за коледен подарък на детето си в сравнение с 21,2% от майките, които да харчили толкова пари. 17% от анкетираните мъже казват, че са готови да дадат и 1000 паунда, за да изненадат своите наследници. Изследването показва, че британските родители дават между 4500 и 9000 паунда заподаръци през първите 18 години от живота на детето си.

Ясно е едно, че малък или голям, скъп или евтин, всеки от нас с радост отвръща на всякакъв подарък, защото е мил жест на внимание и обич от близък човек.

Весели празници и много дарове!

С пожелание за здраве, щастие, хармония и мъдрост, и много истински неща!




Докладвай за нередност в статията
Добави коментар