Вход | Регистрация

Обществен барометър: "Милиони гладуващи и шепа милионери – демокрация или...?"

Обществен барометър: "Милиони гладуващи и шепа милионери – демокрация или...?"

Декември е месецът, в който има най-много празници, в който се разменят най-много подаръци, когато благотворителността излиза "на повърхността". Но, колкото повече благотворителни инициативи ни "заливат" отвсякъде, толкова по-силно чуваме воя на бедността – грозна и отчайваща. Смешните напъни в обществото ни да се покаже загрижено за нямащите и слабите, предизвикват Мизерията да се открои още по-цинично – гладът и социалната изолация са най-честите "спътници" в битието на повече от половината българи, които все по-често си задават въпросите: "Кой е виновен?", "До кога...?", "Какъв е изходът?".

Някои се опитаха да си отговорят през Февруари, други пък поставят нови въпроси вече 6 месеца... Но и едните, и другите забравят, че обикновено причината е само една – всичко останало са следствия! Бедността и богатството – също. И, понеже всички следствия се проявяват и развиват в една и съща система, логично предположихме, че Причината е в Системата. Затова ви попитахме в нашата анкета: "Милиони гладуващи и шепа милионери – демокрация или...?"

12,5% от гласувалите са съгласни с отговора "Да, нормално е при демокрация", 43,8% са категорични - "Не, това е капитализмът в действие"; 6,3% вярват, че "Демокрацията и капитализмът са едно и също нещо", а 37,5% са убедени, че "За всичко са виновни комунистите" (а видяха ли линка към този отговор...?! Преди да продължите да четете по-нататък, вижте видеото. Изводите оставяме на вас...)

Да се върнем на милионерите и на бедняците в България! Според данни от последната статистика на Българската народна банка, броят на милионерите е нараснал само за първите месеци на 2013 г. със 100 - с тях общо 682-ма души държат в банка "поне" (!) един милион (изчисленията са на база банковите им сметки).

Към октомври 2013 г. (по данни от НАП) доходи над 1 млн. лева са декларирали общо 248 души, което означава, че, докато 90% от българските семейства изнемогват за прехрана, лечение, образование и нормален социален живот, само за една много малка част тези "проблеми" не съществуват...

Не ни разбирайте погрешно – не упрекваме малцината, които наистина са били предприемчиви, умни и съобразителни и са успели да си осигурят висок жизнен стандарт. Въпросът е за няколкото стотици "Недосегаеми" - криминали, престъпници с "бели якички" и олигарси, на които Системата позволи 23 г. да ограбят държавата "законно" и да обрекат милиони на мизерия, безверие и отчаяние (помните ли колко българи се самозапалиха?).

По статистика на Евростат (цитирана от Euobserver), българските граждани са най-застрашени да изпаднат в крайна бедност в целия ЕС. Според данните, обхващащи периода 2008 – 2011 г., близо половината от българите са пред опасността да мизерстват и да изпаднат в социална изолация. И всичко това е в условията на Новата Система – същата, която позволява на богоизбраните да построят "вятърните" си мелници, но не, за да се борят с беззаконието, а да го узаконят...

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар