Вход | Регистрация

Обществен барометър: "Постановка" ли е скандалът с Волен Сидеров?"

Обществен барометър: "Постановка" ли е скандалът с Волен Сидеров?"
inews.bg/Марио Евстатиев

Повече от седмица мина, откакто интересът към лидера на АТАКА Волен Сидеров ескалира от "романтично-екзотичен", заради "скъпите му почивки в 5-звездни хотели" в "ескремно-агресивен", заради поредния скандал в който се (беше) забърка(н). А именно – спречкване със служителка във Френското посолство у нас по време на полет до Варна, впоследствие на самото летище и с други служители.

Изнесени бяха много аргументи и контрааргументи за това кой е крив и кой е прав. Ние също ви попитахме за вашата позиция по въпроса: "Постановка" ли е скандалът с Волен Сидеров?

35,3% от гласувалите вярват, че това е така и са подкрепили отговор "Да, сигурен съм". 47,1% се съмняват, че има нещо скалъпено и са гласували с отговор "Не, не мисля". 17,6% нямат мнение по въпроса.

В началото на седмицата, когато темата присъстваше във всичките новини и бе коментирана във всяка една телевизия от политици, социолози и "експерти", вотът в анкетата бе обърнат, независимо, че негативите срещу Сидеров бяха повече. – т.е. - повече беше процентът на хората, вярващи, че случилото се не е случайно и има някакво задкулисие.

"Когато непрекъснато говориш негативно срещу нещо или някого и го отричаш тотално, има две вероятности: едната е да задействаш природния закон за равновесието, при което неминуемо ще се появят балансиращите сили срещу твоето отрицание (може да се окажат и по-силни, но тогава пак ще се получи изкривяване, ако не балансират навреме), а вторият – доказваш, че се страхуваш, защото усещаш и виждаш, че твоите балони се пукат и нямаш вариант за реакция. Разбирайте ме както искате", е мнението на 49-годишният Б. Д. От Велико Търново.

Междувременно ден след като сайтът Vevesti.bg публикува факсимиле от искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров, той премина в контранастъпление, подавайки успоредно сигнал за теч на информация и жалба срещу варненския полицай Костадин Колев, написа Mediapool.

В сигнал до Цацаров националистът информира държавното обвинение за "изтичане на информация за течащо досъдебно производство", визирайки разследването за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай, което върви срещу него след скандала на летище "Варна" преди десетина дни.

Сидеров е притеснен от факта, че в публичното пространство са били разпространени копия на прокурорското искане за образуване на наказателно дело, самото постановление, както и медицинското свидетелство на пострадалия при скандала полицай Колев и протокол от разпита му.

Министърът по европейските въпроси Тиери Репантен каза в интервю пред БТВ, че е запознат със случилото се между френски дипломатически представител и председателя на партия "Атака” Волен Сидеров. По думите му, когато човек е народен представител, носи отговорност към тези, които са го избрали да ги представлява в парламента.

"Ако сте имали опасения за имиджа на България, искам да ви успокоя – за нас вие сте една отворена страна от десетилетия насам – отворена за чужди култури. Така че подобен скандал не може да се отрази на имиджа на България”, дипломатично отговори френският министър.

Според психолога и психиатър Михаил Михайлов пред 24 часа "Не може да се определи дали поведението на Волен Сидеров е провокативно, или театрално. Разликата е и в политическото говорене - да сте чули някога политически тези на Сидеров за битката срещу монополите, да сте го чули със социални тези. А електоратът му всъщност е беден".

От резултатите на анкетата ни се вижда, че българинът, въпреки политическите си пристрастия, продължава да не приема всичко, което му се "предлага наготово" в медийното пространство за чиста монета и търси причини и следствия зад завесата на "зависимостите" (където и да са те...).

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар