Вход | Регистрация

Отбелязват Деня на 13-те безсмъртни българи

В събота вечерта в бившия Синдикален дом в Търново ще се проведе дискусия по темата

Отбелязват Деня на 13-те безсмъртни българи

Дискусия относно Деня на 13-те поименни безсмъртни българи – 28 август, ще се състои на 27 август (събота) в бившия Синдикален дом във Велико Търново. Срещата ще започне от 18 ч. в стая 304.

Изборът на този ден за честване на български исторически личности е по идея на Ваклуш Толев, създател на Общество "Път на Мъдростта". От 18 години се отбелязва тази дата, в която е починал цар Борис III – Обединител.

Другите 12 безсмъртни личности на България според Толев са: Хан Аспарух – Основател, Княз Борис – Покръстител, Цар Симеон – Просветител, Св. Климент Охридски – Азбучник, Св. Йоан Рилски – Покровител, Св. Патриарх Евтимий – Мистик и Воин, Отец Паисий – Будител, Васил Левски – Икона на българската свобода, Баба Тонка – Майка на безстрашието, Княз Александър Батенберг – Съединител, Пенчо Славейков –Прозрението на българския гений, Ванче Михайлов – Воин на оскърбените българи.

По инициатива на Общество "Път на Мъдростта” и с решение на Общинския съвет във Велики Преслав ще бъде изграден Дом на 13-те поименни безсмъртни българи. ”Те не са имена, те са идеи, енергии за нови пътища”, твърди още Учителят Ваклуш Толев.

С поднасяне на цветя, дискусии и тържества Денят на безсмъртните българи ще бъде отбелязан и в други градове на страната.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар