Вход | Регистрация

Отказваш проверка с дрегер, „отказваш“ се от книжката си

Отказваш проверка с дрегер, „отказваш“ се от книжката си
Снимка: Булфото

Депутатите в Народното събрание гласуваха на второ четене промените в Закона за движение по пътищата.

С новостите в закона трябва да се съобразяват както шофьори, така и пешеходци.

До 2 000 лева глоба и 2 години без книжка ще остават шофьорите, отказали проверка с дрегер или кръвен тест за алкохол и наркотици.

А ако шофирате без книжка или с концентрация над 0,5 промила алкохол в кръвта, или  сте употребили друго упойващо вещество, книжката се отнема за срок до един месец. За същия срок от време се спира пътно превозно средство, чийто собственик го е предоставил на неправоспособно лице или на такова, употребило алкохол или други опиати.

При по-висока концентрация на алкохол над 0,5 до 1,2 промила включително, водачът се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лева.

Регламентират се и непредоставянето на предимство при преминаването на пешеходци. С глоба от 100 лева ще се наказва водач, който преминава на червен светофар или не осигурява предимство при преминаване през пешеходна пътека. Ако нарушението се повтори, глобата ще е 200 лева и лишаване от правото за управление на превозното средство за срок от един месец.

Не само шофьорите трябва да внимават да не нарушават закона. Това важи с пълна сила и за пешеходците.

С 50 лева ще бъдат глобявани пешеходци, които преминават през огражденията от парапети или вериги, не спазват светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика.

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: iNews
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар