Вход | Регистрация

Откриват възстановената къща на Баба Тонка на 3-ти март

Програма за отбелязването на Освобождението на България в Русе

Откриват възстановената къща на Баба Тонка на 3-ти март
Снимка: Север.бг

Навръх 3-ти март ще бъде официално открита възстановената къща музей "Баба Тонка" в Русе. Тя ще бъде отново отворена за посетители след затварянето й през 1992 г.

Церемонията по тържественото откриване на обновения музей ще започне в 12 ч. на бул. "Придунавски" пред Паметника на Баба Тонка. Празнично слово ще произнесат доц. д-р Николай Ненов – директор на Регионалния исторически музей, както и г-н Пламен Стоилов – кмет на Община Русе.

Н. В. Пр. Русенски митрополит Наум ще извърши празничния водосвет. В церемонията ще вземе участие и Общинският духов оркестър, а водещ на откриването ще бъде Николета Атанасова.

Един час преди откриването на музея, в 11 ч., пред Паметника на Свободата ще започне Тържествената церемония в чест на Националния празник – 137 години от Освобождението на България. Слово ще произнесе г-н Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе.

Заупокойна молитва и благодарствен молебен ще отслужи Н. В. Пр. Русенски митрополит Наум. Музикален поздрав по случай празника ще изпълни трио "Песнопойка". В церемонията ще вземат участие още Почетна рота от Русенския гарнизон и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, а водещи на събитието ще бъдат Ралица Константинова и Венцислав Петков.

Тази година с почетна обиколка по случай националния празник ще се включи и атрактивният Мото клуб "Тъндърс". В 10.30 ч. мотористите ще тръгнат от Пантеона в посока ЖП гарата, като крайна цел на тяхната обиколка ще бъде Паметникът на свободата. По традиция церемонията ще завърши с полагане на венци и цветя.

Празничната програма по случай Националния празник на България ще продължи от 18 ч. в Доходно здание, където Община Русе кани всички русенци и гости на града на Празничен концерт-спектакъл. Публиката ще има възможността да се наслади на изпълненията на Общински духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, Фолклорен танцов театър "Найден Киров", балет "Импулс", Тереза Тодорова и ДВГ "Слънце". В концерта участие ще вземат още Клуб "Традиция" – Русе, Евтим Русков, Райка Панайотова - ученичка от НУИ "Проф. Веселин Стоянов", и актьорите от ДТ "Сава Огнянов" Иван Самоковлиев и Косьо Станев. Режисьор на спектакъла е Богдан Донев, по сценарий на Косьо Станев и сценография - Виолета Радкова. Празничният концерт е с вход свободен.

1477605

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар