Вход | Регистрация

Откриха ново погребение с обреди против вампирясване

Откриха ново погребение с обреди против вампирясване
Снимка: дарик

Второ погребение с обреди против вампирясване бе открито във Велико Търново от арехолога проф. Николай Овчаров и неговия екип. Става дума за скелет, намерен в църквата "Св. св. Петър и Павел", при които извършени езическите ритуали, нашумели след откритията в некропола на манастира "Св. Николай Чудотворец".

Специфичното в новия гроб е, че е извършен двоен обред. Един път гръдният кош на мъртвеца е бил стегнат с метални скоби, а освен това гробът му е бил покрит с въглени.

Трудно е да се датира с точност откога е находката. Според археолозите то е извършени или между XIIIв. и XIVв., или между XVIв. и XVIIв. Съдейки по скелета на мъжа, той трябва да е бил на около 30 години, като всички зъби са здрави и са на мястото си.

"Пази Боже да има вампири. Аз бих се уплашил да живея на този свят", коментира археологът пред местните медии. 

Още преди седмица проф. Овчаров обясни, че ритуалът далеч не е толкова специфичен за българските земи и призна, че "вампир" е намерен при разкопки във Велико Търново още преди три години.

Сред най-честите езически обичаи са връзване на крайниците, натрупване на камъни върху самия труп, опалване на гроба, преди полагането на трупа. Ритуалите продължават и до днес на някои места, като обикновено се извършват от роднини на покойника.

"Тези обичаи са се правели, за да може покойникът да не се върне, а не да вампиряса и да суче кръв, а просто душата му да намери покой. Идват от Античността и по някакъв начин се се запазили и в християнството. Колеги са откривали подобни некрополи от ранно желязната епоха", коментира Овчаров.



Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар