Вход | Регистрация

Патриарх Максим и Диана Йоргова стават почетни граждани на Ловеч

Българският патриарх и лекоатлетката бяха избрани за званието от Общинския съвет

Патриарх Максим и Диана Йоргова стават почетни граждани на Ловеч
Снимка: Булфото

Българският патриарх Максим и лекоатлетката Диана Йоргова са новите почетни граждани на Ловеч. Това беше решено днес с гласуване на Общински съвет - Ловеч по предложение на председателя Корнелия Маринова и на кмета Минчо Казанджиев.

Негово светейшество патриарх Максим е удостоен със званието "Почетен гражданин на Ловеч” заради приноса му в духовния живот на българите и към духовното и културното развитие на Ловеч, както и по повод навършването на 40 години от избора му за патриарх.

То е роден в троянското село Орешак и заема поста Ловчански митрополит от 1960 г. до 1971 г. След това е избран от Светия синод за български патриарх и Софийски митрополит. Патриархът е почетен гражданин на Троян и на София.

Лекоатлетката в дисциплина скок дължина Диана Йоргова е родом от Ловеч и многократен носител на спортни отличия. През 1961 г. получава званието "Майстор на спорта”, а през 1974 г. става "Атлет на десетилетието”. Сребърна медалистка от Европейското първенство през 1966 г., олимпийски вицещампион е на Летните олимпийски игри през 1972 г. в Мюнхен, а през 1973 г. в Ротердам става европейски шампион.

Номинацията на Йоргова за почетен гражданин на Ловеч е заради утвърждаване престижа на българския спорт пред национални и международни институции и по повод нейната 70-годишнина.

Тържественото вписване в Книгата на почетните граждани на Ловеч и връчването на удостоверенията на патриарх Максим и на Диана Йоргова ще се състои на 11 май, когато е денят на Ловеч. Тогава ще бъдат връчени и почетните знаци на Ловеч спасителя от Созопол Христо Кънчев, който бе обявен и за най-достойния българин на 2011 г.
______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Община Ловеч
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар