Вход | Регистрация

Плевен почете Христо Ботев и освети бойните знамена

Общината отложи ритуала по хвърляне на богоявленския кръст, но той все пак се състоя

Плевен почете Христо Ботев и освети бойните знамена
Община Плевен

168 години от рождението на революционера и поета Христо Ботев бяха отбелязани днес, 6 януари, в Плевен. Пред паметника на големия българин бяха поднесени венци и цветя от ръководството на Община Плевен.

В честването се включиха деца от клуб "Млади възрожденци” от НУ "Христо Ботев”. Кметът на Плевен Георг Спартански ги призова да учат и помнят своята история, както и да бъдат горди, че са българи.

На днешния празничен ден Богоявление /Йордановден/ беше извършен и тържествен водосвет по освещаване на бойните знамена. Ритуалът се проведе пред параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец” на площад "Възраждане”, отслужен от плевенски свещеници.

1621925

В ритуала участваха почетни роти от военни формирования 42800, 38220 и 22160 в Плевен, ВВУБ "Георги Бенковски” - Долна Митрополия, представители на Дружество "Традиция” – Плевен и на военно-патриотичните съюзи.

1621923

Присъстваха кметът на Община Плевен Георг Спартански, ръководството на местната администрация, на Областна администрация, командири на военните формирования от Плевенския гарнизон.

В ранния следобед се състоя традицията по хвърляна на богоявленски кръст в реката. Въпреки че по-рано през деня от Община Плевен го отложиха заради влошени метеорологични условия, той се състоя на моста при с.Ясен.

Организатор на ритуала беше общинският съветник Йордан Грижов, пише сайтът Плевен.утре.бг. 29 -одишният Богдан Обретенов от Плевен извади кръста от студените води на р.Вит.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар