Вход | Регистрация

Потокът на сирийски бежанци у нас се засилва

Потокът на сирийски бежанци у нас се засилва
inews.bg/Марио Евстатиев

Според министър Цветлин Йовчев до момента най-тежките прогнози се сбъдват и миграционният натиск над България се засилва. Не може да се очаква в следващите месеци сирийската криза за бъде потушена, но има опасност тя да се пренесе в съседни страни, които да бъдат дестабилизирани. Вътршният министър спомена Ливан, където има между 700 000 и 1 милион бежанци и ако страната бъде дестабилизирана, този поток вероятно ще се насочи към Европа.

"Това вече е много сериозно предизвикателство за капацитета на България. Трябва да си дадем ясна сметка за това. Навлизането на толкова много нелегални емигранти, ако щете част от тях като бежанци, не е проблем, който има само финансови измерения, тоест ние да получим някакви средства, за да ги изхранваме и за да поддържаме нормалните условия за живот. Това е вече проблем, който става изключително сериозен от гледна точка на функциониране на обществото като цяло", съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след днешното извънредно заседание на правителството по повод бежанския поток от Сирия.

Той допълни, че капацитетът на страната за управляване на такива процеси ще бъде превишен многократно. Търсят се механизми за релокация на сирийските емигранти в други страни, а тези, които останат в страната ни да се интегрират.

Вицепремиерът наблегна на техническите възможности по българо-турската граница и системата за видеонаблюдение и контрол, която той определи като една от най-съвременните и от тази гледна точка почти на 100% биват задържани нелегалните мигранти, които преминават, но по отношение на рисковете, хуманитарната криза може да се засили, ако не успеят да се управляват процесите. Има рискове в България да попаднат хора, свързани с терористични организации. Има и здравни рискове за населението, както и социални - от ксенофобия, нетърпимост за местното население и усложняване на криминогенната обстановка, каза вицепремиерът.

До момента 6 645 нелегални мигранти са преминали през българската граница, 4 444 от тях са сирийци. Капацитетът в местата за настаняването им е надвишен в момента с 207. Спешно се търсят места, където те да бъдат настанявани със съдействието на Министерството на отбраната. Ускорени са процедурите по издаване на статут на бежанец. Изпратени са още гранични полицаи към Елхово, където потокът е най-голям. В събота е имало критична ситуация с осигуряването на храни за дома в Харманли. С помощта на БЧК и Министерството на отбраната проблемът е решен.

България ще настоява да се ускорят процедурите за експулсиране, за нелегалните емиграти, които не отговарят на условията за придобиване на статут на бежанци. Като приоритет страната ни ще поиска сключване на споразумение между Европейския съюз и Турция за реадмисия. Страната ще предприеме мерки за ограничаване на влизащите на наша територия нелегални емигранти, подчерта Цветлин Йовчев.

Подходът, който ще предприеме държавата е максимално да затегне контрола по границите ни. Армията започва незабавно да възстановява технически съоръжения и 107 км. пътища и обходи, включително и граничната бразда в силно пресечени местности по границата с Турция, за да улесни Гранична полиция.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар