Вход | Регистрация

Потоп по Южното Черноморие! Има жертви!

Потоп по Южното Черноморие! Има жертви!
ФБ

Приливна вълна заради невиждано количество дъжд, преминала през непочистени дерета, е причинила потопа по Южното Черноморие. Стихията в Царево взе жертви - кметът Георги Лапчев съобщи, че има двама загинали, информацията бе потвърдена и от МВР. Открити бяха телата на мъж и жена, а властите издирват още изчезнали хора.

Според местни източници, председателят на Районния съд в Царево Мария Москова и дъщеря ѝ са част от хората, които са в неизвестност в Царево от около 4 часа. Данните, с които разполага Кризисният щаб и към 16:10 часа са, че съдия Москова и дъщеря ѝ са опитали да се евакуират сами с кола. Те са били завлечени буквално от пороя върху моста при гръцкия квартал Василико.

Около 30 минути по-късно, на същото място мъж също бил отнесен от придошлите води. "Нещо ужасно беше, човечецът пред мен водата го отнесе, не можахме да го спасим. Спря се до джипа, подпря се, казах му да хвърли чадъра, да се държи с две ръце, да извикаме пожарна да го спасят, но просто водата и течението го отнесе”, описват видяното свидетелите.

"Имаме потвърждение за загинали хора. Ситуацията е много тежка. Двата язовира на територията на общината преливат. Хората от Лозенец трябва да бъдат изключително бдителни и да се изтеглят към по-високите части. Едно цяло село - Кости, което в момента е под вода. Започнали сме евакуация на хората”, обобщи Лапчев.

Местните се страхуват, че броят на жертвите ще расте, днес беше съобщено и за тяло, намерено на къмпинг "Нестинарка”.

Средно количествата валежи, които са паднали за часове, са били около 120 л на кв. м, а на места дори над 300 л. Това е превишение на месечната норма с над 400%, обясниха от НИМХ. Пороите заляха Царево, Ахтопол, къмпингите "Арапя” и "Нестинарка”. Река Велека излезе от коритото си. Същото бе положението и в село Бродилово. Имаше паднали мостове, много са щетите на територията на цялата община. Наложи се с въже да спасяват човек край "Арапя”, завлечен от силната придошла вода. Пороят завлече и автомобили, и каравани в морето. Пътища в общината бяха непроходими - Синеморец и Варвара бяха недостъпни, пише  Труд.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар