Вход | Регистрация

Почина президентът Желю Желев

1 февруари ще бъде Ден на национален траур

Почина президентът Желю Желев
Снимка: Север.бг

Отиде си първият демократично избран президент на България – д-р Желю Желев (1990-1997 г.). Д-р Желев почина на 79-годишна възраст, беше съобщено тази сутрин.

"Напусна ни президентът Желю Желев, чиято държавническа дейност винаги ще свързваме с началото на демократичните процеси в България", съобщи от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Цецка Цачева. След като депутатите почетоха паметта му с едноминутно мълчание.

Тя изтъкна, че той бе образец за гражданско и интелектуално достойнство, безкомпромисно предан на свободата и демокрацията, а приносът му за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни.

Пред паметта на държавния глава склони глава и опозицията. Лидерът на БСП Михаил Миков подчерта, че го е познавал още преди '89 година. "Една изключителна личност и обществено ангажирана. Личност, която участва в прехода и въпреки политическите му позиции, които не винаги можеха да бъдат споделяни, той беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще на България. Вечна му памет!", заявява социалистът.

Настоящият президент Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до близките на д-р Желев, в което заяви, че смъртта му е тежка загуба за България и за световната демократична общност.

"С живота си и с делото си д-р Желю Желев зададе посоката, която продължаваме да следваме и днес - на държава и народ, които вървят все по-уверено по единствения възможен път на българите – за изграждане на демокрация от европейски тип, за човешки права и свободи. Ще помним д-р Желев с несломимия му и борбен дух в защита на ценностите на демокрацията и хуманизма. Първият демократично избран президент на България е символ на мирния преход, на толерантността и на търсенето на национално съгласие, за да имаме всички ние, като българи и европейци, своето достойно бъдеще", пише Плевнелиев.

Министерският съвет обяви 1 февруари 2015 г. (неделя) за ден на национален траур по повод кончината на президента на Република България д-р Желю Желев (1990-1997 г.). Поклонението ще започне от 12 часа в патриаршеския храм "Св. Александър Невски”, София.

 

Д-р Желю Митев Желев е роден на 3 март 1935 г. в с. Веселиново, Шуменско. Завършва философия в СУ "Климент Охридски" през 1958 г. От 1961 г. до 1964 г. е редовен аспирант във философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски”.

Член е на БКП, но е изключен като антимарксист през 1965 г. По политически и идеологически причини остава без работа до 1972 г. През 1974 г. защитава дисертация и става кандидат на науките, а през 1975 г. започва работа като научен сътрудник в Института по култура.

В периода 1977-1982 г. е завеждащ секция "Култура и личност" в института. Защитава докторска дисертация през 1988 г. През 1982 г. излиза книгата му "Фашизмът", която е забранена и спряна от разпространение, но е преведена на 10 езика. Той е един от основателите на Съюза на демократичните сили (СДС) и пръв председател на неговия Координационен съвет.

През декември 1989 г. влиза като депутат в 7-то Велико народно събрание /ВНС/. На 1 август 1990 г. е избран от ВНС за председател - президент на Република България.

През януари 1992 г. д-р Желю Желев става първият президент на България, избран демократично след свободни избори. Заема този пост до 1997 г.

През есента на 1996 г. д-р Желю Желев губи предварителните избори за президент.

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар