Вход | Регистрация

Преди 140 години в Лясковец е създадено първото висше богословско училище

Преди 140 години в Лясковец е създадено първото висше богословско училище

Тази година се навършват 140 години от създаването на първото висше богословско училище. По инициатива на Търновския митрополит Иларион Макариополски през 1874 е създадена първата Духовна семинария в манастира "Св. апостоли Петър и Павел” над Лясковец – това четем в историческите извори.

На 12 май Община Лясковец и Клуб "Родолюбие” при СОУ "М. Райкович” организираха конференция, посветена на бележитото събитие. В началото бяха положени цветя на гроба на първия ректор на семинарията Недю Жеков, който се намира в двора на Петропавловската обител.

Пред събралите се в залата за конференцията над 50 души – участници и гости, учителката Галина Москова, като за начало на срещата, изпълни "Тебе поем”.

Освен игуменката-домакин Майка Пелагия и подопечните й монахини, в семинарната зала се бяха събрали още кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова и заместникът й Георги Петров.Сред гостите бе и историкът проф. д-р и. н. Христо Глушков. Гост-лектор на конференцията бе доц. д-р на богословските науки Людмил Малев.

Младите краеведи от клуб "Родолюбие” бяха подготвили теми, свързани с историята на богословското училище, за животите и делата на архимандрит Максим Райкович, Иларион Макариополски, Недю Жеков, Климент Бранитски – втори ректор на Петропавловската семинария.

Доц. Малев, който представи лекция на тема "Ролята на църквата в епохата на Българското възраждане”.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар