Вход | Регистрация

Представиха програма ПРОГРЕС

Проектът на социалното министерство е за намиране на иновативен подход за насърчаване на здравословен и активен живот на възрастните хора

Представиха програма ПРОГРЕС
Снимка: Север.бг

Да включат читалищата и библиотеките, най-вече по малките населени места като място за насърчаване ангажираността на възрастите хора е една от идеите, която ще се опитат да приложат представители на Министерството на труда и социалната политика /МТСП/. Във Велико Търново те организираха шеста кръгла маса на тема "Иновативен подход за насърчаване на здравословен, активен и достоен живот на възрастните хора” по програма ПРОГРЕС на Европейския съюз. Участие в трите дни -  ще вземат представители от целевите групи заложени в проекта - работодатели, държавни и общински администрации, научни институти и академична общност, синдикати, неправителствени организации, здравни заведения, читалища от нялоко общини. 

Поводът да се роди един такъв проект са притеснителните факти, които отчитат от МТСП. Повече хора ще излизат на пенсия, а по-малко ще влизат на пазара на труда. За миналата година 100 са напуснали работа, а само 68 души са се влели. През 1994 година тенденцията е обратната. На 126 на пазара, 100 души са излезли. Според статистиката до 2050 година населението над 60 години у нас ще бъде 30 % от цялото население. Притеснителен е фактът и, че средната възраст се е увеличила с близо три години и от 39 г., е станала вече 42,7 г.

"Проблемът със застаряването на населението е проблем не само в България, а и в целия ЕС. Затова сме приели Национална концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора. Основната цел е да изслушаме всички представители днес и утре и да впрегнем усилия за изпълняване на проекта. Защото застаряването на населението ще рефлектира, както върху социалните системи, така и на пазара на труда. Затова искаме да се активират обществените механизми и пазара на труда да разчита на възрастовото население като опит и способности. Дори с увеличаването на раждаемостта пак не може да се мине на плюс в демографски аспект. Затова залагаме на качеството на живот на възрастните хора, да живеят в добро здраве, за да останат по-дълго на пазара на труда", коментира Георги Бъркашки, гл. експерт Демографско развитие в МТСП.

В рамките на тридневния форум в няколко панела ще се дискутират основните теми, чрез които се цели постигането на конкретни резултати по формирането на социални мрежи от заинтересовани страни за изпълнение на действия по насърчаване на активния живот на възрастните хора. А именно трудова заетост и пенсиониране, удължаване на живота им, добро здраве, ролята на публично-частното партньорство (ПЧП) за поддържане на активен живот, възможности за прилагане на ПЧП за предоставяне на социални услуги за възрастни хора, развитие на доброволчеството и солидарността между поколенията.

Крайните очаквани резултати включват идентифициране на потребностите на възрастните хора, създаване на условия за обмен на добри практики и информираност на обществото по проблемите на застаряването, повишаване на капацитета на администрацията за насърчаване на активния живот на възрастните хора и поощряване на солидарността между поколенията.

Дейностите, които ще бъдат реализирани в рамките на проекта са провеждане на национално статистическо проучване от НСИ, разработване на Наръчник и модел за публично-частно партньорство за предоставяне на услуги за възрастни хора, съставяне и издаване на Сборник с материали и добри практики по темата, идентифицирани по време на кръглите маси.

Тъй като проектът е двугодишен за 2013 година е предвидено да се проведат още 6 тридневни регионални семинари за администрацията на министерството, на централните и териториални ведомства и на структурите на МТСП.

 

 

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар