Вход | Регистрация

Пропищяха от бум на въшки в детските градини

Пропищяха от бум на въшки в детските градини
Снимка: Thinkstock/Guliver

За появата на въшки в детските градини в Русе сигнализират разтревожени майки, пише вестник "Бряг".

За бум на паразитите потвърдиха и от 3 аптеки в града. Според фармацефтите тенденцията, която се е появила след края на лятната ваканция на децата, е изненадваща.

Впечатленията са, че преди години децата са били проверявани по-редовно дали имат въшки в училищата и градините, но напоследък практиката е позабравена.

Според фармацевтите, въшките се появяват през период от 5-7 години и родителите сами се борят срещу тях, като информацията рядко стига до институциите.

В Регионалната здравна инспекция не е постъпвал сигнал за въшки в градините и училищата. В отдел "Образование" в Общината също няма подадени сигнали от директори на детски градини.

По думите на Мариела Личева, началник на отдел "Здравеопазване и социални дейности", сестрите в градините и училищата носят отговорност да проверяват децата за въшки, но досега и те не са съобщавали за проблема.

В местните аптеки се предлагат както български, така и вносни препарати против неприятните паразити. Най-често се продават шампоан и лосион, който върви с гребенче за разресване. Цената им е около 5 лева. Превантивни мазила обаче не се продават. Освен че сигнализира за проблема, вестникът е публикувал и някои основни съвети за профилактика, как да се откриват въшките и премахването им.

<<Sever.bg във Facebook>>



Източник: dunavmost.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар