Вход | Регистрация

Пчеларите получават... популизъм

Пчеларите получават... популизъм
Снимка: Пчелари

Среща на пчеларите от Великотърновска област и някои общини от съседни области – общо около 40 човека, се провежда днес в старопрестолния град. По предварителна информация на срещата, на която се събират водещи производители в пчеларския бизнес, трябваше да присъства и евродепутатът от Европейската народна партия Мария Габриел.

Само че днес започна и предизборната кампания за избори на европейски парламент. Та по този повод, в последния момент стана ясно, че евродепутатът няма да присъства – правят се предизборни клипове и снимки в София. Няма лошо. Трябва. Ситуацията го изисква.

Само че тук започва да ме чопли една дилема: Кое е по-важно – предизборният клип или срещата с хората, чиито интереси в Брюксел представлява този евродепутат?! И не можеше ли тези снимки да се направят по друго време? За пчеларския форум се знае поне от седмица...

И кой по-добре би отговорил на въпросите на пчеларите как се случва този бизнес в Европа, ако не човекът, участвал пряко в конференция от най-високо европейско равнище по проблемите в бранша? Форум, на който политически експерти от държавите-членки, представители на пчеларски организации, неправителствени организации, учени и изследователи в областта на пчелите и опрашването, пчелари са акцентирали върху "насърчаването на диалога, трансфера на знания, координацията и съвместният подход в триъгълника "политика - наука – практика" на европейско, национално и местно равнище"?

За съжаление (не знам чие обаче!), тези, които имат практиката не спират да мислят по какъв път да тръгнат, за да решат проблемите си в пчеларския бизнес. Затова от 5 месеца медопроизводителите са създали работна група, която търси пътища за обединение на пчеларите, с оглед на техните личностни интереси и интересите на бранша.

Хората, свикнали да изкарват прехраната си труд от бизнес, чийто продукт изключително добре се котира на европейския пазар, а в същото време у нас браншът е най-неглижираният сектор в селското стопанство, определено заслужават внимание и отношение именно от техните представители в Европа.

Незнам доколко обикновените пчелари са свързани с науката, ама с "правилните хора" в политиката ми се струва, че диалогът им върви май само "на хартия", по телевизията и чрез "билбордове". Самите те пък не искат да разберат, че най-добрата реклама е правенето, срещите с хората и информацията от първа ръка - не вчера, преди седмица или месец, а днес.

Животът е динамичен, условията за бизнес са динамични и затова ""насърчаването на диалога, трансфера на знания, координацията и съвместният подход в триъгълника "политика - наука – практика" на европейско, национално и местно равнище" е важно да се случва всеки ден. За пчеларите на "първа линия" това е важно.

И колкото и да не съм съгласна с някои изказвания на президента, тук ще използвам една негова реплика, с която улучва десятката (нарочно или не – не знам, но е истина): "Питайте народа, няма да сгрешите"...

Политици, кандидати за депутати и евродепутати - питайте хората. Разговаряйте с тях. Иначе всичко е политически популизъм и предизборни реверанси...



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар