Вход | Регистрация

Ремонтират Хаинбоаз предсрочно

НВУ „Васил Левски“ е поел ангажимент да възстанови моста до Килифаревския манастир

Ремонтират Хаинбоаз предсрочно
Снимка: Булфото

С 15 дни по-рано от предвидения едномесечен срок ще бъде отремонтиран Проходът на републиката, съобщават от пресцентъра на Областна администррация – Велико Търново.

Специалистите, които и към този момент работят по разчистването на трасето, са уверили губернатора инж. Георги  Рачев, че е възможно строителните дейности да бъдат значително съкратени.

Областният управител отново посети днес  най-засегнатите участъци от Прохода на Републиката, както и Килифаревския манастир.

В събота започна извозването и насипването на инертни материали, като до този момент са използвани над 10 000 тона. Двата моста в засегнатия участък са вече почистени, установено е, че съоръженията не са увредени от стихията.

Предстои извозването на дървесната маса, която е затлачила коритото на реката и отводнителните дерета.

Все още няма обща оценка на щетите в областта, в момента текат комисии, които описват пораженията. До две седмици се очаква подадената информация да бъде обработена.

1316830

Инж. Рачев обясни, че по време на бедствието всички институции са работили в синхрон , което е довело до бързата евакуация на населението. По думите му в четвъртък местната и държавната власт са дали всичко от себе си за предотвратяването на по-сериозни щети.

Областният управител посети днес и Килифаревския манастир, където водната стихия заля и отнесе дървения мост до Светата обител. Съборен е и част от каменния зид, където е избит и стар прозорец. Инж. Рачев увери, че ръководството на НВУ "Васил Левски” се е наело с възстановяването на моста, който в най-скоро време ще бъде ремонтиран. 

1316829

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар