Вход | Регистрация

ССЗБ поиска спешна среща в НС

След разговори в Министерството на правосъдието диалогът по проблема продължава

ССЗБ поиска спешна среща в НС
Getty Images/Guliver

Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) поиска спешна среща с председателите на Комисията по бюджет и финанси и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, Йордан Цонев и Атанас Мерджанов.

Спешността на срещата е заради бюджет 2014 г. Затова председателят на УС на ССЗБ Иван Петров е изпратил вчера писмо до НС , уточняват от пресцентъра на Синдиката.

Основните искания за срещата са бюджетът за 2014 г., липсата на ефективен диалог между представителите на съответните институции и представляваните от ССЗБ служители и риска от сериозни последици във връзка с високите нива на социално и професионално напрежение сред служителите в МЛС.

Преди това, предвид кризисната ситуация, днес от 12.00 часа Управителния съвет на ССЗБ ще проведе закрито заседание в заседателната зала на ОС "ИН" Сектор "Пробация" – гр.Пловдив.


Припомняме, че 4 октомври бе проведена среща между ръководството на Министерство на правосъдието и представители на ССЗБ. Ето и част от писмото с аргументите, които изтъкват от Синдиката за исканията на служителите в затворите:

"По време на срещата у нас бе затвърдено впечатлението ни за запазване на политиката на неравностойно третиране на служителите в сектор "Сигурност” в отделните министерства, особено що се касае до получаваните от тях социални плащания в различните ведомства. Всички плащания , включително и социалните такива за държавните служители в ГДИН и ГДО остават най ниски, сравнени с тези на останалите служители с подобен статут от сектора "Сигурност" /Армия , Полиция, Пожарна и др./ въпреки многократните обещания на различните държавни институции, ангажирани с проблема през годините.

Проблемите на служителите от двете дирекции – ГДИН и ГДО, с които бихме ви запознали подробно по време на така исканата среща, се задълбочават, не намирайки приемливо за всички страни разрешение.

Не намираме разумно обяснение и на факта, че в проектобюджета на МП за 2014 год. е предвидено увеличение на заплащането на труда, положен от лишените от свобода, предвид обвързването му с МРЗ и нейното няколкократно увеличаване, а за държавните служители, осъществявайки изпълнение на наказанията, не са предвидени средства нито за индексиране на полагащите им се социални плащания, нито на възнагражденията им. Кой служи на Държавата и обществото - държавните служители или престъпниците, които изтърпяват наказания за извършени престъпления против същата тази Държава и българското общество ?!?

Това е неприемливо за нас и служителите които представляваме !

Липсата на ефективен диалог между представителите на съответните институции и представляваните от ССЗБ служители, води до огромно нагнетяване на социалното и професионално напрежение сред персонала, което сме на мнение, че неминуемо ще ескалира до рискови граници и ще доведе до нежелани последици.

Предвид последното, Ви молим да обърнете необходимото внимание на молбата ни за спешна среща, по време на която бихме искали в условията на диалогичност, чуваемост и равнопоставеност и двете страни да изложим аргументите си по онези най-наболели въпроси от проектобюджета на МП, които ни касаят, и да достигнем до тяхното най-разумно и адекватно разрешение."

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар